整合周凱旋資助dse女考生既女權觀點及唔同立場既反駁

352 回覆
273 Like 28 Dislike
香港女性何來貧窮問題?
想了解下
佢只係識反問
問佢解決咩問題又答唔出

不過女權觀點係好奇特
問唔到原因唔出奇
因為佢地只係想支持女權 其他唔理
我唔知女權思維係咩

只係幫手作下原因
講左好多次,無論有人只幫男/女/人妖/變性都好,只要係慈善我都覺得冇問題

我覺得有問題既係點解要上網上線去睇成件事
一定要弱勢先幫得?
資助自己機構嘅服務對象有咩問題?
點解你唔可從個人心理出發去睇
只係識從幫人出發

亂咁幫人都有可能害左人

女同學:原來我地係弱勢社群,男仔天生就係唔怕經濟困難

男同學:原來我地比女仔更無價值,唔值得有資助

社會大眾:原來讀書有分男女,女同學先更適合讀書,有更多考試機會

成件事錯哂你又知唔知
幫人唔係大哂
周凱旋個基金本身都係捐俾女人架啦洗撚解釋俾你聽咩
好多60幾歲都仲好揪得
唔知點解會扯到去弱勢嚟講
通往地獄的路都是由善意鋪成的
李家誠有兩蚊搭車
我冇
我弱勢啲囉
李嘉誠捐錢俾李澤楷
做慈善 再扣稅
其實呢個都算從男性考慮係反對升中分男女派位既理由
即係分隊派位雖然係更符合男女腦部發育生理結構差異,但分隊反而強化左社會層面影響令男性求學時係劣勢,而社會方面更加係男性劣勢既主因。
理由同你差唔多,如果區別對待左男女性,就會強化同學間師生間對男性學生既expectation,進而使呢種男性讀書差既刻版印象成為現實。
而且由生理層面去作區別對待既理由,就更加係放大左生理層面既區別,令學校配套對男學生既歧視進一步正當化。
邊度睇返黎?
係咪真係有人會咁諗?
最多咪「嘩,你就好啦,有人俾錢你洗」
不過有同冇得 verify 唔到,都係空談

你話做慈善好心做壞事? 有可能
但係咪就要俾人上綱上線屌性別歧視? 女權?
咁搞法最後就係冇人企出黎幫人
簡單問你
有錢人捐錢幫第二個有錢人
算唔算做緊慈善?
算唔算幫緊人?
你知唔知點解好多中學女生夏天要著冷衫番學

就係因為驚自己個波發育左俾人睇到

按你個思維應該諗
發育左既大波波怕咩睇
有波波仲好睇啦 有線條

你只係諗有錢收
唔諗精神層面
好難同你溝通

你繼續你既有奶便是娘既思維
永遠走唔出口腔期
有錢收咪算 按佢地既思維

根本成件事係幫乜春 同幫一半唔幫一半
咁玩野
今次條八婆無講錯bo
慈善同僱佣關係都唔同
僱傭實質上係交易
僱員係賣緊產能俾老闆
法律係要保障僱員收到佢應得嘅回報
重點係應得嘅

慈善本質就係bonus,唔suppose有嘅
唔係應得嘅嘢,法律要點保障?
原來呢個社會冇支持男學生嘅基金,係女人嘅責任?
友方同學 收皮啦女人
前提係捐助人係咪得知另一個係有錢人囉

今次佢幫女生係咪好 pinpoint 到所有啱既 target? 唔係
但佢係咪無差別咁幫女生? 都唔係,佢排除左直資私立學校,已經最大程度上搵啱受助者。
你有冇一個更快成本更低既方法去搵受助對像?
呢個係現實問題,唔係理念問題
但慈善基金不嬲係有錢佬洗錢既玩意,
就算你正正經經搞慈善都可以退稅個啲唔全係bonus
講左好多次,無論有人只幫有錢人/窮人都好,只要係慈善我都覺得冇問題

我覺得有問題既係點解要上網上線去睇成件事
搵最窮學校,然後不分男女
邊有得judge
當事人覺得要就要
要咁計,資助大學本身就係唔合理嘅行為
大學生本身係社會有大啲優勢
李嘉誠仲要捐錢俾醫學院
班學生畢咗業可搵成球嘢一個月
點解要幫,係咪唔俾捐
1. 又俾人話你標籤邊D 學校窮
2. 點分邊D 學校窮 ? 又係審查成本問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞