整合周凱旋資助dse女考生既女權觀點及唔同立場既反駁

352 回覆
273 Like 28 Dislike
(周凱旋基金)只幫女人
同女權借呢件事食自助餐係兩個statement

無人知佢基於咩原因「只幫女人」
「只幫女人」可能會加劇性別矛盾(其實唔知係唔係),只係「只幫女人」呢件事既一個負面影響,但唔代表「只幫女人」呢件事錯

例如係扶貧基金「只幫窮人」,可能會加劇貧富矛盾,咁係咪代表扶貧基金呢件事(唔考慮避稅,單論存在本身)係錯?

但取消扶貧基金令窮人更窮,可能仲加劇貧富矛盾,咁到底按你邏輯應唔應該有「只幫窮人」既扶貧基金?
例如係扶貧基金「只幫窮人」,可能會加劇貧富矛盾
你解釋下咩意思
再繼續參與討論
唔好混淆試聽啦大佬
你第一段 我係指出「緩助女性公開試$3000」
1)冇支持理論 2)反而帶來社會負面影響
我唔再詳述以上2論點

你第2段係類比錯誤 你正正講既野係我想帶出既
「扶貧基金」係幫助社會平等分配
宜家反而「緩助女性公開試$3000」 係加劇原來既男女性教育不平等

第3段 因為第2段都唔成立

我唔哂時間同你上邏輯堂
學校同工作算係基本權利,同獎學金性質好唔同wor

而且每間公司職位有限,請左白人就請唔到黑人,正常都唔會話「如果請唔到白人我就連位都唔開」,所以先要確保唔可以只請某班人,因為咁等於「唔請其他人」,影響到其他人自由選擇工作既權利

但今次係人地宗旨就係「只幫女人」,如果幫唔到就「全部人都唔幫」,咁男人權利點比人影響?
再加上選擇工作自由算係大多數地方都認可既與生俱來應有權利,但「接受慈善捐款」唔通又係「權利」?

學校情況又唔同。男/女校好多都係因為某辦學團體當初理念而成。佢地當初既理念到今日係咪適用、男女校到今日有無存在價值反而值得諗
「點解中產無份?中產都好撚慘wor
咁中產係屬於貧定富個邊?
貧富矛盾又關中產咩事?
你自己諗同講清楚你既立論點係邊
到底係
(1)「帶來負面影響」不能接受
定(2)「加劇社會不公」不能接受

你講清楚先有討論價值,一陣又搬龍門
ok唔係貧富矛盾,係「貧同非貧矛盾」,明未
你食下藥啦 小姐
呢隻社會資助 even係private 都係一隻社會再分配功能
幫中產幫唔幫到社會分配啊? 幫先天有優勢既女性係咪加劇社會問題啊?
不如你講下有咩支持論點啦啊姐 真係要緩助你讀下書 幫返個社會公平啲 無論你幾蠢我都支持社會再分配幫助下你
你自己假設左所有捐款一定係社會再分配,就代表係咁?
你諗下點解獎學金係比GPA高既人啦
你解釋下獎學金點解幫優不幫劣
淨係識捉住再分配當真理,醒少少啦
獎學金 係獎學 唔係送架 請問DSE女性考生係咪用性別優勢黎爭取呢$3000?
我冇意貶低女性,但你自己係咁嘅意思
Um…
好啦
放過你啦
你根本唔明個矛盾點係邊
矛盾點唔係純粹有錢同無錢
當中包含剝削,社會不公好多因素
扶貧會加劇矛盾
第一次聽
都係唔好幫窮人好了
咁間公司宗旨係只請男人 唔可以只請男人就全部人都唔請
咁女人的權利都唔受影響?
同埋我間公司唔請女人姐
應該都冇剝奪到女人的工作自由?
我問你點解捐款比獎學金既人唔係諗住資源再分配
你就話獎學金唔係送
你知唔知自己講乜
佢個世界非黑即白 好極端
係啊 獎學金係另一個概念
幫助精英促進世界發展
你可以話呢種唔係資源再分配 但精英數量係好少
Equality
Not equity
所以周凱旋如果覺得幫助女人可以促進世界發展,咁你講既資源再分配論就可以收皮
覺得就唔洗理負面影響架?
你慢慢覺得啦 俄羅斯人
最簡單咁講
獎學金唔係你話拎就拎
要去爭取

但慈善根本上
你唔使爭取
你符合條件就得
除非你話咁啲男學生都可以變性架啫
咁我無嘢好講
反而想知出生後生理係男但後天身份認同係女嘅女同學,可唔可以得到資助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞