整合周凱旋資助dse女考生既女權觀點及唔同立場既反駁

352 回覆
273 Like 28 Dislike
有感而發,女權議題通常咩派別既女權都會團結一致。你用自由市場去反駁,佢地就用左膠思想;用左膠既公平原則佢地就講個人自由想點就,結果係個討論永遠終結唔到。

呢單野完全睇到女權點樣雙重標準法。

想試下整合所有論點並從唔同立場駁斥無論你係支持大政府平等既左派、信奉個人市場同自由既右派;定係男尊女卑既保守派,都會反對班女權,咁先可以團結到反女權既力量。

1。個人慈善行為捐比邊個係佢自由

同樣道理,法律無權要求、私人企業亦無責任追求男女同工同酬。

平時就當資本家同國家政府狼狽為奸,但資本家幫助女性個陣就覺得係個人自由,成件事好矛盾。而且慈善行為可以扣稅之類,唔係個人自由而係公共事務黎。

2。女性係劣勢,剩係補貼劣勢社群好正常

右翼:女性係香港已經無任何法律上既障礙,甚至權力已經超越男性,女學生呢個群體中有好多出身優渥家庭,視女性考生係一個劣勢社群完全荒謬。

左翼:就算相信女性相對男性普遍而言係劣勢,但單係教育上,女性無論係入學率上成績上,無論係基於制度歧視定生理差別既理由,女性dse考生相對男性都具備優勢。
你係女性優勢既地方加補助就係頭痛醫腳甚至係助長不平等

3。消除教育不平等同障礙係政府既責任

呢個觀點大概係話:要怪就怪政府唔做野,人地自發做多少少好過無,無理由罵個做左少少野既人

右翼:考試費本身就應該由家庭自己承擔,你負擔唔起可以唔考,但你在此之上補助單一性別係性別歧視,對男性不公平。

左翼:由民間自發補充政府所缺失既職責,唔會係正當化到性別歧視行為,你無足夠能力比哂所有人,你可以係先到先得、或者設經濟地域等審查或者你剩係比你既成員都無咁核突,但唔應該係排除單一性別。

同樣,資本主義既政府本身就規避咗好多社會責任,同樣邏輯既話女權幾乎無任何資格去demand社會既男性放棄男性特權或者分薄男性既資源去補貼女性。(例如不論男女既工人都係underpaid,無道理搞同工同酬同性別比例去拉低男人既就業同薪金)

題外話,考試費最有關聯既都係學生既家長,所以可以喜聞樂見得男學生既家長去屌佢剩係比女學生

4。反對補助係魚蛋論

咁平權本身就係魚蛋論,社會資源傾斜某一方本身都係魚蛋黎
對右翼而言:社會資源既再分配本身就係零和遊戲,對某群體既補助無論係慈善定政府分配都係分薄其他人手上既資源(魚蛋)。
左翼:女權運動既正當性好多就係視女性為一個被壓迫既階級。消除男性特權就係要消除人地不正當既魚蛋

5。婦女團體想做乜係佢既自由,唔見慈善團體幫助偏遠地區、家庭主婦係歧視?

唔知點講,大概分開兩個情況,一個係法律本身無呢類歧視,例如地域歧視。就算有呢種情況,
據我所知啲團體補助對象一係有選擇性,一係佢個群體有啲特質可以justify到個補助對象既選擇(e.g. 新移民/ 偏遠家庭),一係補助個陣就有審查但女性考生係點都justify都唔到個對男性考生歧視

有無更多女權方提出過既講法可以放埋入去
或者上面既回應從你既立場係咪有錯/唔夠
完全無問題,女拔萃,真光,大把女子書院都剩係俾女仔讀啦!
無問題,唔切Jer唔好讀大學
1.

做慈善同做僱主嘅可比性喺邊
可唔可以解釋下兩者社會角色位置影響點樣一樣
而需要用同一套標準看待

慈善嘅本質同資本家嘅定義係相違背
一個派錢 一個賺錢
一個人可以返工做資本家收工做慈善,
但佢做慈善嗰陣就係做慈善
做資本家嗰陣就係做資本家
你唔可以因為佢同時係資本家又做慈善
所以我就要用一套標準去看待兩邊做緊嘅嘢
唔同性質就用兩套標準
呢個雙重標準好合理
只係你混淆咗兩者係同一件事啫

只捐俾女係因應社會狀況嘅affirmative action
係一種因應結果而調整嘅差別對待
(姑勿論你同唔同意捐助者嘅觀察,但至少係有理性動機可言)
即係類似老人可以享有乘車優惠咁

但同工不同酬卻係無視結果嘅差別對待
背後係完全唔睇效益、產出、利潤呢啲理性嘅嘢
而係單純嘅sexism,只睇先天性別而唔理客觀現況
(唔好舉咩現實荷里活女演員、女運動員無咁吸金呢啲偏例,
我只係講同工同產出嘅狀況,即係其他大部分如醫生律師文職呢啲唔會因為性別同個人聲望而產出唔同嘅工種)

兩樣嘢睇落好似都係自由定價
但其實邏輯係相反嘅嘢嚟
第一點法例嗰度有啲錯

睇返平機會嘅守則,性別岐視條例要求同工同酬,否則犯法
https://www.eoc.org.hk/zh-hk/training-and-education/eo-club/code-practice-on-employment/sex-discrimination-ordinance

相反慈善機構根據性別岐視條例49條係可以優待特定族群

你可以話法例有待改善
資本家既首要動機係追求利潤,同工不同酬先係違背資本家既本質
所謂同工同酬先係忽視咗男女既產出不同,如果資方性別歧視照道理係會被淘汰。
所以係工資同僱傭上更應該重視效率。

而慈善係屬於再分配,照計唔係更要重視結果既平等或者公平咩?

上面呢點我都唔確定

但女性考生明顯係優勢社群,話佢係affirmative action係完全講唔通。

btw,好多人都講未見過有exclude女性既優待。如果有都會係性別歧視。
而我所知真係exclude女性都係得類似男性家暴受害組織。
咁話剩係可以優待女性而唔可以優待男性其實呢點成唔成立到?
今時今日嘅香港,女性喺接受教育嘅機會上,絶對唔係弱勢,只在先天體力相對較弱下,喺性騷擾方面處於劣勢。如果捐助受性侵女童、未婚媽媽、受家暴女性、需照顧子女的單親媽媽,人人都會大力鼓掌。但而家只按性別捐助學生考試費,就顯得十分突兀甚至小家,咁做又唔會慳得幾多錢,但就會招人話柄。當然,錢係你嘅,你中意點捐都得,但你捐得咁張揚,人地就會對你有期望。唔捐反而冇事,因為冇期望就冇失望,冇比較就冇傷害,但而家過猶不及,失諸偏頗,造成分化同期望落差,反而會惹來爭議同怨懟。
唔關女權事,而係反歧視出發點本身就係講緊唔應該剝削部分人既「與生俱來應有權利」,例如選擇咩職業、接受教育。至於接受某團體既幫助並唔係「與生俱來應有權利」,要求所有團體做善事時要針對所有受眾亦唔合理+唔可行

另外你講既第5點其實有問題。法律有年齡歧視,但亦有針對老年人既社福團體,所以唔係話「法律上唔比以某特質劃分歧視」就等於「唔可以以某特質幫助某群人」
說到底都係周凱旋自己內心都係睇唔起女性
仍然覺得女性比男性差 所以先想攞呢種光環
真正歧視女人嘅通常都係女人
而且係有父權利益嘅女人
雖然我覺得肯拎錢出黎係好心,但呢啲完全係幫助優勢社群忽視弱勢,好心做壞事
但無人剝削女性既權利啵反而今次係具有普遍性既援助反而根據性別exclude左男性。
年齡既話老年人係弱勢係常人理解到,但年輕女考生點都justify唔到個優待。
我亦唔係話福利同團體既服務對象優待某啲人唔得,但起碼要有理由先
慈善機構嚟計,基本上只要唔係太過火(e.g. 只為收入10萬以上嘅人提供服務), 都唔會有呢個問題,畢竟私人慈善係啲extra野(唔計佢當稅務規劃咁做), 錢永遠都有限,幫得呢個就幫唔到嗰個,無可能同做慈善嘅人講你幫唔曬所有人就唔好幫,唔係就係岐視,咁唔會有人再捐錢。

淨係幫男性我記得有前列腺基金會,無聽過有人話佢地岐視女性。只要係幫人就好難話佢岐視,畢竟無可能幫得曬
你諗得太多。

自己讀港大, 到有錢了,咪捐返錢俾港大
自己係女人, 到有錢了,咪捐返錢俾女人。

諗到咁複雜把撚咩

唔好再玻璃心了,成熟少少啦,come on
1. 點解今次個援助要包男性?
2. 點解要justify以慈善為目的既援助?如果個解釋係「唔夠錢幫晒所有人,擇公字揀左女」又有無問題?
女考生入面有因為家庭、先天因素而比一般人劣勢嘅群體架嘛,而且佢個基金睇起上嚟係專幫婦女,慈善文書寫明嘅野好難為一兩個project亂咁改

而且慈善個run法應該係大家都幫少少,積少成多?所以佢幫女仔,然後有其他基金幫男仔先合理?只係而家香港普遍忽視男性權益先會出咁大件事,應該怪嘅反而係點解既然有人幫左一半考生,政府做咩唔出埋另一半,明明以前出曬錢
如果output一樣但平啲 咁點解班老細唔剩請女人
咁計法,依任何歧視性既標準去補貼定資助任何群體都無問題。
因為男性入面都一定有弱勢

不過係咪歧視男性就得歧視女性就唔得,呢樣我都唔夠信心,就睇下有無巴打提出過往團體比人屌歧視女性既例子
咁女權夠一樣玻璃心
講法律 我覺得拎上庭係有得打

女權閪而家自己獲利 又識得拎「私人公司有自主權」嚟嘈
我呢度唔同你講法律 同你講道德

首先個基金會係女性考生全部獲資助
有咩理據證明女性喺考試期間有明顯弱勢?
我屋企算小康 我妹考試 唔洗靠人地果三千蚊而無得考慮 相反 一個住劏房戶既「男仔」 三千蚊分分鐘係佢屋企接近一半租金既支出
點解該基金會唔係基於一個合理既度量標準(如家庭收入)而批准資助 而家基於性別呢個偏頗既基準而批資助?

其次,私人基金做咩都可以?
私人慈善機構都要同政府批牌
慈善機構享有獨特法律地位 喺香港有稅務優惠
係咪慈善機構就可以做咩都得?
咁李嘉誠可唔可以話成立合基金
年年資助半山貧窮戶
個貧窮戶就係李生本人啦 因為佢所有錢都掉晒落佢名下公司 本人一個月月薪三千
資助恐怖分子呢?ISIS呢啲良心企業 好多人都係活喺在職貧窮線下,我成立基金支援呢班良心企業家又可唔可以?
私人慈善機構做咩都得呀嘛

最後 如果要合情合理地資助女考生
有咩證據顯示全港女考生有經濟困難
而呢筆錢可以幫女生解決所謂既問題?
否則,呢筆錢係不義之財 係真真正正 真金白銀既「父權紅利」
原來所謂既女權 係可以用錢收買 咁女權即係所謂「文明賊」
而家打劫真係唔洗用刀槍 用女權就得
呢啲唔叫父權紅利了,應該叫女性特權
affirmative action本身就係歧視☕
其實好簡單
根本冇人可以解釋到點解要資助女學生
有冇實際數據講到有女既家庭,係比有仔既家庭更有需要?
成件事受損既唔係男學生,而係冇女既家庭
即係如果有實際數據支持
.供養女生長大成人既支出係更高
.只有女小朋友既家庭既經濟條件一般比有男小朋友既家庭更差
咁我咪服
DSE有幾多個學生係要自己比錢?通常都係家庭比錢
咁個學生性別係咩又關咩事?
如果係咁酒吧係咪可以開番lady's night
佢搵間慈善機構讚助咪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞