整合周凱旋資助dse女考生既女權觀點及唔同立場既反駁

352 回覆
273 Like 28 Dislike
但我相信比較接近真正平等的睇法唔係女性都要幫手養家
而家男性同女性都唔會被刻板印象約束
可以自由選擇工作或者家庭為重
真 駁唔到 男考生既錢咪大部份都係父母出 變相歧視生仔既母親 派個錢都派到on99 完美加深哂男女仇恨 矛盾。
好心佢派就派好少少 下屆DSE個個半額資助 男學生對佢機構有好感之餘 仲間接提升埋自己社會形成。派錢派到大部份人都覺得有問題 真係好失敗!
社會形象
1。男性應該自己搞基金去target番男人

直接用人地例子去答
【回帶】 針對白人男性的大學獎學金被批評為煽動白人民族主義
https://lih.kg/3675233

又或者如果僱主自己係男人所以剩係想請番男人就唔係歧視?

2。資助無剝奪其他男人既機會同權利,只係比其他人做多啲啲,之不過對象唔係所有性別咁。

我認為咁係違反公平原則,有機會好心做壞事。
咁有人又再反駁:咁咪即係類似話扶貧會加劇不平等咁荒謬?
其實就算係類似扶貧,排除男性依然係違反性別平等原則,對單一性別歧視,創造不公平既環境,呢樣同資助考試費減輕部分家庭負擔既成效係唔同維度既野,唔可以混為一談
另外,更有需要幫助既男性考生係補助上被排除,只會使呢班真正弱勢更受邊緣化。
呢點亦係部分人支持普遍性福利既原因,即唔會令班情況複雜但同樣有需要既人被排除同忽視,排除男性只會同呢個精神違背。(雖然慈善同福利去類比又有啲牽強)

3。獎學金一樣係比成績好既,代表唔係樣樣野都係要咁平等

成績好而嘉獎就好似工作能力高而加人工咁,係符合現有社會既價值觀。
但呢點同基於性別/種族而有所區別係唔同既。
如果你反對依績效分配,咁都更應該反對依性別去分配

暫時匯總部分論點同收集回應,希望指正,驚打左稻草人。

佢係咪想話女學生係sen 有special need先
我反對係無證據情況下指責同侮辱一個捐款人格。
但除此之外,檢視一個公眾而且係有權勢既人物既公共行為,係合理同有需要。

但係佢講到雞碎咁多呢樣野,好多窮人千辛萬苦r既資助,又要一堆審查;而且要自已去搵資料同睇有咩可以搵;去申請仲要睇官同大眾面色,例如既政府交通津貼高額津貼full grant乜柒

話幾千蚊影響唔到乜野我都唔知點評論了幾千蚊對好多弱勢家庭係影響好撚大了,話考試費雞碎咁多真係有啲自我中心。
香港好多窮人福利都係雞碎咁多
佢邏輯都幾獨特
少錢就唔會影響到公眾利益

公眾利益唔係由個金額多與少決定 就算一分一毫都係公眾利益
已經去到第4日,除左網上討論,現實世界完全零回嚮,政府考評局平機會其他慈善基金全部啞晒。而網上討論,甚至連某些男人都話冇問題(不過如果咁岩佢有個仔出年考DSE、或者係只資助男生,我就打死都唔信佢仲會講同一番話)。

我喺CC 台出左post,呼籲有能力有人脈既2025 DSE巴打,例如傳統名校男校學生會、父母係有頭有面之人既,盡可能煲大件事,至少向平機會投訴,都係冇人理。

到底係真心唔認為有問題,定係受制於男性咖鎖(「小器」、「斤斤計較」、「冇瘋度」...),所以靜如深海?
主要係受影響既人相對太少
你諗下如果你係考完無耐既考生都會覺得點都唔關你事
2025 DSE男考生少極都有大約1.5-2萬,算唔算「太少」呢?
男/女校入面既獎學金又歧視?
男/女校本身已經係歧視
separate but equal都好過 separate but unequal
無人了
幫推
睇左幾日thread大部分台港女權撚啲post都幾一致係一方面控訴男性點樣剝削佢哋,但係另一方面又要求男性為女性生理不適埋單,例如要求gym room free佢哋period嗰段時間咁disgusting
如果連教育呢項都仲夠膽用呢套論述,咁啲女權就真係腦裝屎
職場 繼承 家庭都可以比佢地吹,中學教育真係點兜都兜唔到
有錢讀直資r 乜嘢資助?你知唔知自己講緊乜
其實究竟包唔包埋跨性別女性?
咁就唔係性別歧視啦,你個腦唔用就dum左佢啦
.
連登少有高質po
睇黎哩位周凱旋女士並唔係咁叻
其實換個講法,直接派比有dse考生既家長咪名正言順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞