整合周凱旋資助dse女考生既女權觀點及唔同立場既反駁

352 回覆
273 Like 28 Dislike
覺得冇問題點解要屌白人男人?

【回帶】 針對白人男性的大學獎學金被批評為煽動白人民族主義
https://lih.kg/3675233
我幾時話得?
不過你都係on99人地基金會欠左窮人啊?一定要幫架?
咁點解唔得?
叫你屌返佢係放任佢????
你噏乜鳩???
女人資助女人有乜出奇
可能周小姐來自重男輕女嘅封建家庭受盡歧視
知道女人唔輸蝕得過男人,接受教育同樣重要
其實最主要係睇目的
你肯認自己係弱勢社群
要人幫
咁咪大家都無嘢好講
但香港女權係認為女人好勁
要平等待遇之餘
女人更加要有特權凌駕返班男人
直接認自己想重女輕男係無問題
但支持個班女權認為
呢啲叫男女平等
其實任何人任何原因去做善事,只要唔係叫受助人去做犯法/不道德既事,都唔應該咁出奇
香港女權搬龍門唔係第一日,你有無出過聲
反而大家都見你講你咪下次屌番佢lor,嘗試淡化成件事
其實又真係弱勢

海德思哲發布的最新報告指,在2022年,全球的女CEO佔整體的7%,比前兩年的5%和6%稍高,可見企業領導團隊性別多元發展緩慢但穩定地進步。惟香港恒指企業僅5%的CEO為女性,在亞太區內最低;地產界別中的CEO,更無一是女性。
首先我想講巴打你行文簡潔、邏輯嚴謹,係一篇好有質素嘅回覆。等我試吓回覆下。

我覺得個重點係因為個基金會目的就係支持女性就學嘅機會。咁喺呢度大前提下,佢就係擺到明基於性別呢個編號嘅目的去做呢個資助。當然你可以垢病佢女性入邊嘅資助可以以經濟收入去度做一個準則,但係你話佢淨係比女仔你又真係吹佢唔脹。

的而且確,私人慈善機構唔係可以為所欲為,但係個基金會今次係資助,似乎都係喺佢哋基金會成立嘅目的入邊運行。當然佢係攞緊好多稅務優惠,理論上去用嘅錢應該都係要有規有矩。但係我會話其實如果佢個基金會目的擺明就係支持女性,而我哋知道佢已經係攞咗牌,咁我哋就應該可以假設其實政府都係至少批准咗去呢個基金會成立嘅目的同埋嘅運作。近排呢個情況下似乎,只要佢唔係攞啲錢去資助貓狗或者係探索外太空,我又唔覺得有咩問題。同理,你冇理由要求體育盈事基金(假如有一個咁樣嘅慈善團體)去到支持粵曲發展。另外,明顯地,你第二個point其實就係你第一個論點嘅基石。

最後嗰一點,我覺得佢唔係為咗解決一啲問題。佢純粹係想幫助同埋鼓勵姐。
當日胡紅玉漠視男女成長的生理差異亂改派位制度,令男仔讀唔到好學校

但去到請消防,有班港扒又要求降低女人的體能要求
咩火場show個西就唔燒你,如此體能點救市民離開火場

果班'你咪下次屌女權'有咩高見呢
照你咁講應該將佢地滅聲先得
終於見識到連衞兵
幾時同你討論窮人問題呀?
係問緊
生仔嘅女人係唔係女人?

因為基金資助目標係全日制女考生。
咁全日制男考生呢?唔係問自己母親攞錢?
如果無今次基金資助,全日制女考生可以唔問自己母親攞錢就報考到?
所以基金最終得益者都係女考生既母親,因為唔需要幫自己個女去繳付考試費用
而男考生既母親就被排除在外

基金宗旨話幫女性,咁男考生既母親,又是否係一名女性?
why care?
你唔係唔知下嘛!
有內部勢力成日踩港女
日日有五毛開題抹黑真港女
目的好明顯係乜? 大家心知

用「全球」CEO做例子真係
你拎埋奧運男女記錄出嚟做類比呀嘛

講緊香港嘅社會地位
你唔講埋因為穆斯林國家女人係弱勢
所以全球女性都弱勢
杜拜好有錢
全球所有人都好有錢
港女與狗公就係一群思維混亂的人
我只幫下一代女人
上一代女人去拖地吸塵啦
有哂數據又唔計點先計
佢鐘意俾錢邊嗰咪邊個囉欠左邊個啊
Woman 喺呢case 咪white
Man 先係black
優勢同劣勢咁分
講公平從來都係想winwin, 想贏2次
只不過男人比女人少極多提出要公平
搞到今時今日咁劣勢
我都有數據顯示
全球大部份都係資本主義國家
所以北韓,中國都係資本主義國家?
上邊我講左,我係覺得升中男女要分隊排,原因正如運動項目有分男女子組一樣,胡紅玉都俾人鬧左好多年。但可惜法庭判左平機會勝訴,有乜辦法?

至於消防,以我所知而家男女入職要求一樣喎。佢地嘈咪由佢地嘈,佢地都得唔到想要既野。你咁燥做乜。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞