一句講哂點解黃子華拎唔到影帝

422 回覆
901 Like 36 Dislike
我一直覺得Stephy underrated好多
睇金都 佢完全做得出一個香港女仔未婚妻既感覺
去到飯1搞下笑又得
其實咁多人以為我哋屌黃子華
其實我都鍾意黃子華
只不過佢拍電影真係麻麻哋
有梁朝偉都叫對手弱?
本身套野係有影射到真實野先叫做有野睇下咋
佢唔搞笑,唔棟篤笑,根本就唔掂
你望返下佢自己拍果D呀
再對比返下去返TVB搞笑既劇 根本佢唔搞笑就係唔多人睇
依個係事實黎,唔係套戲證明到佢唔搞笑都得 試下套野唔係影射緊現實單野咁,睇下會唔會咁好口評,個個衝住去睇
其實幾好
其實林保怡同吳慷仁先係最撚慘嗰2個
Stephy係有potential再做多啲有深度嘅角色
其實佢藍天白雲同空手道都還可以
所以王晶=好電影
林狗啲表情都交哂戲
黃子華自編自導自演 = 票房毒藥
周星馳自編自導自演 = 上神枱
下下七情上面果D係叫做話劇/舞台劇 又或者你去睇大戲啦
人地演出黎其實都係現實大家會接觸到見到既野
佢係戲到係1個女朋友果D角色,佢洗唔洗同你下下七情上面,搞到場場變態殺手,斬人做叉燒包咁先叫好戲?
講對白同畀反應個節奏千篇一律

唔吹奏佢演戲都仲睇得下

吹到要做影帝就大把骨頭要挑
食盡人血鏝頭咁破紀錄係真係難嘅

票房呢part同質素都冇關係,根本就係香港社會近年盲撐嘅問題嚟
好演員係轉到演繹,口音,聲線
佢做唔到
你咁講 入面好多電影都可以排隊攞最佳電影: https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%9C%80%E9%AB%98%E9%9B%BB%E5%BD%B1%E7%A5%A8%E6%88%BF%E6%94%B6%E5%85%A5%E5%88%97%E8%A1%A8

你想佢攞好簡單姐,set多個最賣座電影獎咪得,唯一嘅評分就係票房,用數字量度,大家都冇異議。

最佳電影嘅原意唔係單一睇票房 佢可以用嚟鼓勵一D 小成本製作嘅電影 攞獎除咗可以比佢哋容易D 申請資助 亦鼓勵社會大眾關注某D 議題 同埋最重要係鼓勵同業唔靜係拍單一元素嘅電影

單純用票房堆砌嘅電影其實有路數捉: 大cast,大製作,時下流行trend。咁你最後咪睇唔到其他方向。
咁佢新果D有無你以上講既例子咁好笑呀
無咪又係回塘囉
又連登

琴晚冇睇佢講咩
但係佢唔會覺得自己嬴到其餘4個呀嘛?
唔係唔好笑
係你地要野野射到落去政治到先覺得好笑
其實我都幾鍾意黃子華

佢以前啲棟篤笑同劇真係可以翻睇
就算佢以前啲爛片,咩亞李爸爸兩個大盗,我都有再睇下

反而呢幾年佢拍嗰堆「本土」電影,真係睇唔落去
問題係佢做唔到
林狗做晴朗軟硬一樣都係定性搞笑
但係正義咪又係交到戲
香港the rock
黃子華演 黃子華爐火純青喎
同埋佢做 奸 做賤人 最岩
唔明做乜要做好人 好老襤 佢做正經果陣
撞正演自己又冇咩強對手咪可以囉
咁好多人都可以提名喎ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞