一句講哂點解黃子華拎唔到影帝

422 回覆
901 Like 36 Dislike
佢做賴三溥儀都好睇呀
佢哋可能係因為驚年紀大左稍有不慎就驚會被人話佢哋唔識演戲
所以反而更加用力咁好硬咁去演 佢哋係唔再係做個個角色
而係要話俾你知 佢係度演度戲 反而又變左好明顯佢係係度演緊戲 但變相 佢哋就無咗個種「真係個個人」既感覺
佢啲戲都仲係睇落唔太自然
黎耀祥我覺得問題係佢想俾人知佢識演戲 同埋佢係度演緊戲 變相就變得演得好用力同好硬
無咗以前個種唔使點用力 純粹就係知個角色係咩人咩性格點講野點舉手投足 然後佢哋就係做緊個個人 而唔係「扮」緊個個人
所以佢哋以前好睇就係 佢哋真係話到俾你知佢哋就係個個角色
唔好話佢 謝天華入左無綫其實都做到 皆大歡喜 刑事偵緝檔案四 師奶股神 絕對商驕 就算得幾集戲份你都覺得佢做得好入型入格係個個人而唔係睇緊謝天華咁
不過又係後期laughing 又係被無綫推佢下下都laughing
其實非常公民好睇,但真係改衰左名
以前唔講政治其實都好多笑位
拾下拾下 末世財神 雙打個啲其實好好
其實佢棟篤笑好睇既係佢講出黎既語氣語調佢捉得正個tone然後捉到個節奏捉住啲位俾觀眾邊個位有得笑 笑第一下之後順住推到最高一下接一下唔俾你鬆落嚟 你係估唔到原來仲有野黎 咁樣
兒童不宜其實佢已經捉唔穩 越大獲係直頭好似每一下都話你知跟住會有笑位架啦你準備定啦吓咁樣 以前係你估佢唔到呢個位入然後仆街仲有好撚野 咁樣 跟住就真係笑撚到仆街咁款
再之後個啲癲撚到直頭講笑話然後話你知呢個係笑話
剩係逃學威龍接力阿星 好明顯個焦點係係重案組之虎曹達華到而唔係167啦
仲有青春慾女波后 同校長好多位其實唔係星爺攞哂 係其他人都有位入到
只不過係因為星爺真係有星爺既魅力好多人太投入跳唔到出黎再睇返成個鏡頭個架構
關咩事,黃子華同阿叻劉華果類演員一樣,做戲等於做自己,根本演唔到其他角色

劉華叫做好啲,但一懶型果種華dee味都出返晒黎

黃子華幾廿年黎都仲係咁,就算唔定型佢拍戲永遠都係做自己
仲要原來本身元秋係唔諗住做 純粹陪師妹定朋友去試鏡 就咁坐係出面擔飛煙等 點知就係食口煙過一排行上埋台攞金像獎
咁樣睇返其實好撚癲件事
仲要包租婆鳩屌個幕係星爺叫佢諗到咩就鬧咩啦
所以星探同casting好重要
不過睇成套戲,星爺都係想要深厚功底嘅人,元秋就算形象岩,佢冇底子星爺應該都唔會要,洪金寶上吳君如個節目都話元秋係綜合功夫最好
細個睇戲時,以為比本《如來神掌》星爺個乞衣係啲二打六,點知係八爺細佬開場三個比斧頭幫打死嘅現實生活中都係練功練咗幾十年嘅
呢套電影淨係casting都係好用心
睇咗花絮 元秋係陪師妹元菊去
星爺自己cast演員同搵靚女功力一早上左神枱
張栢芝係咪佢揀
個樣同表情 無咩變化 同平時棟篤笑既佢係一撚樣
https://youtu.be/iOFN-P2QJeQ
當時劇組搵達哥去做電影配樂,星爺當場睇中佢,問佢可唔可以反串做女人,即係大內密探零零發嘅大夫
香港搵唔到第二個毒舌大狀?

Tvb 怒火街頭咪有
淨係飯氣入面 張繼聰啲戲都好好多
毒舌入面佢啲戲都係好生硬
明明佢以前做過下d奸角都幾ok
唔知點解做親主角都係棟篤笑樣咁
拍完男親女愛,經歷左tvb比佢瘋狂改對白之後就番唔到轉頭
我真正有機會演戲,係因為我做左棟篤笑
而又因為我做左棟篤笑,我唔可以真正演戲
但係男親女愛呢個班底先至最幫助到佢發揮,佢一個人根本擔唔起大旗
仲棟篤笑 你想佢比人拉
唔玩個人風格就唔掂咪啫係冇演技
大家入到場只係到睇「黃子華」,唔係「黃子華飾演緊嗰個角色」
黃子華本身個形象太有特色,所以開親戲,導演都係放黃子華個形象入套戲。

並唔係黃子華變成戲入面個角色。

亦令佢無機會發揮,只能做返自己。
香港占基利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞