一句講哂點解黃子華拎唔到影帝

422 回覆
901 Like 36 Dislike
犧牲其他角色塑造節奏係咩意思?
係 就算周潤發都屎左好多
其實都唔係搭埋啲導演拍法,佢逃學威龍嗰陣已經係實際導演,點拍點走位佢主導哂,陳嘉上都係執行導演嚟
佢做戲有條癮
都係鍾意做啲主角經歷過啲嘢,原本擁有一切
跟住要放棄所有嚟支持返個正義
套套一樣
差好撚遠喎
幕後花絮話佢未埋位好鍾意r人傾偈
基本上星爺佢就係片場到飛哂紙改劇本都無人屌佢架啦
點解呀? 因為佢出到黎個效果WORK呀
人地掂既原因係諗好哂觀眾笑點位係依到 你拍果時唔知點,但出到黎你先知
但子華果隻只能夠係劇到做到 佢係電影到根本做唔到依種

正經唔得,笑唔得
星爺轉到得,但係香港人接受唔到咁解
你呢個講法咪好似marvel啲戲咁,大家都睇慣咗buy呢套,就expect邊啲位要搞笑,邊啲位要打,只要其他商業題材嘅戲唔跟呢套flow就唔好睇,呢個係觀眾口味嘅問題,唔一定係表演者本身
咪on9啦

一年一影帝 百年周星馳

你有冇聽過呢句嘢用喺其他演員身上?

自己睇返同周星馳合作過嘅導演點樣評價佢啦連同佢有牙齒印嘅王晶,都話佢演技係永遠第一,冇人超越到
真,個個都講,但懷疑有幾多個睇過佢其他嘢
利申:一直想睇未睇套非常公民
最佳男主角嘅意思係應該佢係套入面發揮得好好,而唔應該比其他戲嘅表現影響到評審,如果佢只係拍過一套戲,而果套戲入面又真係做得好好,咁就應該拎獎。如果唔係就會令「最佳男主角」變成「平均突出表現男主角」,亦會變成老屎忽圍位喂。
至弊係佢拍戲都係用緊棟篤笑嗰個tone
做返TVB劇或者一蚊雞保鑣果啲無厘頭正啲
嚴肅戲真係唔知點架
套毒蟲大壯 係靠賣黃同本土情緒
佢啲節奏感係天生嘅,喺個腦已經有哂所有畫面,好清楚知道每場戲每個演員,上至主角下至老臨要點做,套戲個flow要點去。

呢種有啲似姐撚嗰陣絕對音感,其實子華都有嘅,不過就淨係棟篤笑度,睇返佢以前啲棟篤笑,有時鋪排好耐,跟住連續幾個爆發位,但位與位之間又會留返多少空白等觀眾回一氣+作為下個位嘅承接,但就好似你咁講,呢套喺電影未必work。

最後講到星爺,佢嘅戲除咗永盛年代之外,由93/4年開始都係以喜劇方式去表達寫實、無奈甚至悲劇,但最後又會帶返啲正面訊息,但奈何佢第一層做得太好,好多觀眾未必願意去再深挖第二第三層嘅意思,導致唔搞笑/唔夠好笑=爛。香港人接受唔到呢個情況一早出現,濟公、西遊記同回魂夜當時都唔收得,一樣話爛片,近年佢有份執導嘅三套降魔、美人魚同新喜劇之王我都覺得幾好睇,但如果用佢永盛時期嘅無厘頭角度去睇就會覺得爛。
嗰幕俾明禎搶戲
唔識睇戲就唔好講到自己好撚有料咁 收返埋啦
睇下阿孖有難
上面又話人木口木面,宜家又話人七情上面大動作,ching你諗清楚未呀?
佢做黎做去都係個d 定晒型 而佢都知咩角色佢易發揮

試吓叫黃子華做林家棟個d角色而又好睇咪影帝囉
其實毒舌導演冇諗過搵子華的
係老闆江生話可以諗下子華
你講果3套,當年話爛
但到今時今日又上返神枱,唔係人地拍得唔好,係香港人睇唔到理解唔到
全部野要表面出黎,成日話邊到D人膚淺,但實際自己都好
香港人係接受唔到人地帶出黎既野,只係接受到自己想要既野係電影表面睇到咁
佢想要笑,無厘頭就最好
佢想要屌,邊D唔好插邊撚到就係好戲
佢想要慘,成套含家鏟就係岩
晨早講咗香港電影圈係小圈子, 根本無公平可言
老老柒柒黎耀祥做綠葉都幾出
反而做主角一般般
單純用票房堆砌嘅電影其實有路數捉??

你講既野同事實反轉

成本
金手指:3.5億
毒舌:2千萬

Cast
金手指:梁朝偉,劉德華(都係影帝級)
毒舌:黃子華(演技0淨係識做黃子華既演員)

票房
金手指:4千萬
毒舌:1億

獎項
金手指:橫掃6獎成大贏家
毒舌:豬肉獎

現實同你講,獎項係俾用錢砌出來既電影,你講咩支持小成本製作,咪玩,世一票房、小製作既電影都係得豬肉獎

明唔明點解票房先係最佳指標
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞