一句講哂點解黃子華拎唔到影帝

422 回覆
901 Like 36 Dislike
今年應該算係對手最弱嘅一屆 都拎唔到 真係要諗諗轉型
可能呢條路對佢黎講已經盡左 除非佢想繼續食老本
有生之年好想見到子華拎一次影帝
同意樓主
金像獎可以考慮下頒個專業精神獎比佢
佢有做開編劇㗎嘛
咪話佢係香港棟篤笑教父
將棟篤笑文化帶入香港(呢個唔肯定)並大力發展為深受香港人喜愛嘅文化、將棟篤笑融入電影乜乜深柒

只講演技嘅話,佢係十年前應該入圍都入唔到
因為依家影壇都冇人…
好想睇下今年佢同許冠文套戲有冇突破
佢攞影帝,應該會引到一班人出黎大力討伐佢嘅演技,依家冇拎都咁多人插佢嘅演技
仲有佢只係係香港人心目中有filter,海外觀眾只會覺得金像獎影帝浪得虛名
同劇謝君豪仲好戲過佢
出名戲屎,攞唔到有乜咁奇
佢演戲多左小小味精
你睇謝君豪做得精彩好多, 可惜羅唔到
飯戲佢啲演技應該係全體最廢嗰個
謝生 》 王苑之 〉 Kira >>> 屎塔肥 = 子華
大佬 佢有片酬同分成㗎
因為佢演開「呢啲」可以拎最多嘅錢吖嘛,你估佢傻
要突破同轉型,咪犧牲下片酬同分成
仲衰過男親女愛
其實做開棟篤笑講野個tone好難搣得甩
就好似羅家英個粵劇腔就限死佢戲路要做字正腔圓無厘頭搞笑角色
因為佢唔做黃子華就無人睇 變票房毒藥
好簡單
睇返同一套戲
謝君豪就係影帝級
咁佢講其他野又無咁好笑
而以前講政治野d人覺得好笑

先會話佢唔講政治野唔好笑
其實咪即係佢而家d新野唔夠以前d野好笑囉
咪即係回塘

咁人地要去中國賺人仔嘛
因為演技麻麻

一個配角演技已經ko左佢
你係侮辱謝君豪
鍾意以前個黃子華多啲,依家作狀得唔好睇
王苑之
笑撚到嘰一聲
寧願佢攞唔到啦呢個位
謝君豪拎影帝個陣黃子華仲係寫劇本
依啲真係天份嚟
結論黃子華係適合做舞台劇多啲
大動作演技
對白與對白間可以停頓比時間觀眾沉澱
最重要係冇close up睇到你微表情
叫做隱藏下缺點
點解演戲唔可以用自己嘅方法演先 一套電影點樣去評個角色好唔好係講緊個角色帶唔帶動到大家入戲 可唔可以將部戲嘅情節情感昇華
而且一套導演係有選角個劇本為個個演員去訂造 個導演編劇就係想要佢地嘅演繹方式 佢地都唔會搵梁潮偉做黃子華嘅角色
唔好成日喺到鳩噏當秘笈
其實黃子華係毒舌大狀既演繹方法,同奸人堅後期既方法好相近
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞