一句講哂點解黃子華拎唔到影帝

422 回覆
901 Like 36 Dislike
最後禮物都幾難睇下
呢個我知
導演原本想搵果個我諗大家都估佢唔到
怒火街頭都好唔黃子華,做得幾好
你都識講子華0演技

點解要頒最佳電影

大家對最佳定義都唔同

票房係最佳指標咪好似903 咁整d 豬肉獎

Marvel 以前套套都係收得 咁係咪最佳呢
星爺本身靠肢體語言引導節奏
黃子華靠劇本對白帶節奏,喺講求鏡頭語言嘅電影咪死得囉
主要係有個人風格嘅子華魅力同「自然」都好過冇個人風格嘅子華

開棟篤笑開到人人搶飛唔係個個人做到
轉返去做演員觀眾自然會有個「黃子華做緊棟篤笑」嘅期待
冇主角相同魅力壓場,又唔識帶節奏
我自己會覺得佢係講緊其他配角角色會好浮誇,甚至乎會係故意拍到好kam好cult

星爺啲配角好似其實都冇咩背景塑造同好多呢個角色嘅故事,劇分亦因角色而異有多有少

但係作為一個角色球員一定會係性格鮮明,同有特定令觀眾記得佢嘅行為/對白,呢啲角色球員多數就係拎嚟劇情推進用
唔係影帝level = 唔岩做戲?
你係唔係冇睇過周星馳,每套佢好似係做緊自己但每個自己都係有唔同有變化唔會令人覺得重複
定純粹佢演技呢part太弱
難在佢片酬(鳩估)唔會平
但又未去到出名演技到可以搏一鋪搵佢完全唔搞笑
最接近既例子可能係鄭中基 都隔到近期先有人敢搵佢拍劇情片唔搞笑
如果要做自己既 一係就周星馳咁 啲電影要好笑到神枱級

佢依家兩樣都未到

淨講今屆 支持佢拎影帝既得民意同票房
論演技係朝偉 / Bowie 啦
最後的禮物其他場口都唔太出色
但最後演發火爆發果下真係演得好
我覺得佢 飯戲 同 乜代 其實做得幾好
個feel 冇咁重佢自己

有啲野係個style問題
佢做戲一定唔係差
不過 佢既風格有少少將自己定左型
按錯左你負評sor
果下直頭係明禎carry佢
嗰三套其實有咩寓意?
如果剩係得佢先咁演又係佢嘅特色嚟嘅
認同 .... 大多都係子華做返子華 .....
唔係代表唔好戲 .... 可能係個人個性格太鮮明, 但較難感覺唔到個角色 ...
加油 !! 希望有一日可以拎到 ....
第8個嫌疑人拎唔到先真係實力上既唔抵...

香港金像獎係行內既人投...黃子華贏唔到都無得怨...
大鵬拎到,fb 連登一定暴動
白日之下呢?
我純用睇過5套戲黎講...我都唔識大鵬...我琴日同屋企人講呢套個主角做得最好...我都講唔出佢叫咩名
就好似星爺永遠都係唯一男主角,其他角色都只係佢嘅沙包或者出氣袋。

通過語言或肢體傷害、誇張化角色臉部表情、取笑其他角色嘅外貌或性格或癖好、對話節奏落差來製造笑點。

而製作笑點動機永遠由星爺扮演嘅角色觸發。所以好多時成套戲都係講星爺點樣帶領劇情,而配角更多時只係比星爺去利用發揮。
我都覺得佢做得好好,但啲人邊睇實力

講真,5個入位嘅男主,黃子華可能係最差嗰個,但網上竟然咁多人覺得佢唔抵
邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞