一句講哂點解黃子華拎唔到影帝

422 回覆
901 Like 36 Dislike
如果要拎影帝 可能要好似郭富城咁 拍多d電影先
佢以前娛樂圈血淚史講
華仔偉仔拍嗰d ,你就拍呢d
去到琴晚可以同偉仔一齊提名
由票房毒藥變票房no 1
其實佢自己都估唔到行到呢步
只係覺得過左咁多年,如果有埋影帝會更加完滿啫
食神嘅賤格
尹天仇嘅認真執著
回魂夜Leon嘅古怪
至尊寶嘅深情

周星馳根本套套都唔同演繹方法
而且演得好好 角色演譯得好深刻
其實演得唔錯 不過始終唔係最top
呢啲嘢始終講天份
真,如果拍警匪片都做第一先叫好野
153同黃秋生 無間道2一開頭果場戲真係好正
黃秋生果幾年 頭D做過醉酒佬文太
早熟做律師 無間就做差佬
全部都入晒型
但係佢兩個應該都唔會再有機會做對手戲

黃子華就真係好似上面啲人話齋,佢咪就係黃子華
不過我又唔覺得梁朝偉喺金手指入面真係神枱級咁
可能佢套套都係呢個水準,唔覺佢做得特別好
劉青雲
佢自己訪問都有講
153一念無明其實好屈機
林明禎 carry 。
張家輝咪成功證明自己
要反駁樓主個觀點首先黃子華要好似張家輝咁拍到一堆完全不同嘅"黃子華", 同時又係收得有大眾認可
你仲要拎角色性格黎講 , 你就真係唔係演技問題, 係人物設定問題
好既電影票房高
唔等如票房高就係好電影喎
我覺得佢大大力拍張枱之後個表情轉變有戲喎
九成時間木口木面
一成時間就喊苦喊忽

有衝突?
莫講話偉仔,林保怡都屌打黃子華啦,起碼有地咩角色都carry到,電視電影都掂
人地
覺得太大力有啲老尷
the rock 演 the rock
著~不灰鞋
冇睇過對手唔知

不過佢喺呢套戲本身冇咩發揮
雖然由頭帶到尾
但冇深度
即係佢失意後落旺角接埋啲好雜嘅客
喺呢度應該發揮下表演下佢嘅心路歷程
通常會多咗啲白頭髮呀 殘咗呀 但個人就有所啟發 變成點?都冇嘅
另外佢唔似咁耐疚嘅人 佢做咗hea官廿年 佢應該對不公好有經驗 但佢表現唔到果種老貓燒鬚嘅失敗感
而呢個導演定編劇又好leung咁安排咩落bar打交 坐球場
加埋果家作狀到爆嘅有錢人 揾個屎戲嘅黃敏德做權貴代表 呢度犯駁又嘥咗謝君豪

結論:冇獎攞正路 雖然私心想佢攞
做戲先係佢既興趣,又收得,你憑咩叫佢唔好做?
演技未夠班拎獎係一回事,吸引到人去睇佢做戲又係另一回事
D老細搵佢做戲就係貪呢樣,變左惡性循環
如果搵劉青雲做效果同黃子華好唔同
想睇黃子華多d
簡單講句就係佢做咩都入型入格,觀眾睇到嘅係一個角色,即使佢都係星爺

黃子華啲角色都好黃子華,語氣語速談吐,又係一定會有金句夾雜,
飯氣攻心嘅人設係屋企都唔點出嘅影相佬,
毒舌大狀嘅人設係裁判官/大狀
兩個背景差咁遠嘅角色平排對比你都好難講得出佢哋嘅分別同特質

你作為觀眾兩套戲都係睇緊黃子華,要靠套戲話俾你知佢係一個點樣嘅角色

返去星爺度,唔使食神同少林足球對比,食神前段商家佬同後段出家之後對比都已經有好大分別
本身金像獎都講左係行內人投票...所以都無得講既...
因為點都會有人批評....
全民投票更加唔可行...大家都唔想見到姜B同ANSON LO而家拎獎架嘛..
(日後我唔敢講...但而家佢地拎一定唔適合)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞