一句講哂點解黃子華拎唔到影帝

422 回覆
901 Like 36 Dislike
金像奬算係守得幾好

萬一變咗叱咤903,就玩完了
「下下七情上面」原來又得一成時間呀?
依句係撚我講?
你 quote完話人正正係咁喎,正正係唔撚係你講呀?
.
一句講哂,佢識鬼做戲咩
真,啲演員一老咗就好作狀….
子華、鎮宇都係,講對白硬係怪怪地
用自己方法冇問題,但做得好唔好係另一回事
你咁講,世上冇演技差嘅人啦,個個都係用自己獨有嘅方法演戲
佢係人間色相同七月十三之龍婆 我覺得佢做得幾好
但後尾出左名d之後 佢做唔返一d小人物角色 同黎耀祥一樣 做過電視之後返唔到轉頭
.
越大獲之後都無睇過,唔講政治其他內容唔易有笑位
一場show d笑位好有限
d人係又笑唔係又笑
比著我都唔洗諗爆頭去寫笑位

拍戲睇到棟篤特工之後對佢既戲真係ptsd
係對港產片ptsd
尷尬垃圾到,情願睇多次一蚊雞
都唔知點解走左去行偶像路線
賴三其實做得好好,最少細個勁憎佢
.
咁請問功夫邊一幕取笑緊包租婆?
一出嚟俾肥婆打到仆街,仲拎埋女配角
黃子華拎唔到影帝

已經證明香港電影已經死咗

影帝係啲咩

係佢可以將題材 人物 故事 甚至佢自己本身發揮到極致嘅一瞬間

喺香港我搵唔到第二個毒舌大狀

人生可以有幾多次天胡 毒舌大狀可以話係黃子華度身訂造

2023 香港票房 no. 1都唔係影帝

收皮啦 香港
On9
咁唔洗評啦
評票房就得啦
佢同星爺差幾十皮
星爺d 戲睇幾十次識背都照睇 佢睇一兩都老尷
所以咁冇人buy
有幾多人成世演戲生涯一次提名影帝都冇
有提名又係最佳電影男主角
仲要完全撇甩左電影票房毒藥嘅名
一套飯氣唔夠再嚟多套毒舌唱好港產片
子華好勁成就好高啦講真
完全唔同意 更多時候係互相利用
合作得最多嘅吳孟達又何嘗唔係利用星爺角色突出自己
睇返少林足球就知
咁 你唔洗入場睇
淨係睇影評啦

你都差唔多咁on9
平時就無咩出聲,一有戲上就叫香港人撐佢同行d 人見到佢咁玩一定唔服啦
同唔比買廣告有咩分別?

有得唔服呢啲嘢咩
On9仔比喻都錯晒
我又唔係一定要睇得獎既戲
問題係要睇對手
都係個句 金手指爛還爛 梁朝偉演技還演技
佢hea演只要其他對手係普通演員 佢攞都係正常
只有劉青雲 吳鎮宇 梁家輝等人擺埋去同梁朝偉先叫真正既「鬥」同「爭」影帝寶座
林保怡都可以係影帝級 前提係佢同咩級數既人入圍
如果呢屆無梁朝偉既 得佢哋四個既 咁咪真係有得「爭」囉
如果唔係 好似當年醫神祖兒咁 佢唔入圍唔要既咪無野 佢哋要既 邊有得唔係俾佢哋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞