一句講哂點解黃子華拎唔到影帝

422 回覆
901 Like 36 Dislike
根本呢廿幾三十年嚟,黃子華都係演緊黃子華
早期做許冠文啲戲eg神演反而仲叫嘗試吓演個角色
但自從喺TVB用演自己嘅方法成功咗之後,就套套戲套套劇都係得一個form
我估除非金像獎之後打人情牌比返個獎佢啦,否則單靠演技佢根本唔會拎到
其實佢飯戲1係有突破嘅
黃子華就係唔岩做戲囉,講完

佢做返棟篤笑,個人TALK SHOW咪算囉
戲,真係唔太岩佢
一係就拍TVB D劇算啦,果D劇任佢點樣飛紙去改都得
電影佢想做到星爺果套,佢根本無可能
因為觀眾淨係想睇佢搞笑mode,全認真既應該冇咩興趣
真心?大大聲講道理,喊戲無感情
試吓拍悲情沉重角色都成功再講啦
因為對手太強
佢講野個語速節奏太有個人風格
一聽就知係佢
一聽佢把聲就link左佢搞笑mode
作為演員佢唔夠多變化

我覺得舞台劇最後的禮物算係最唔黃子華既演出
Talk show都成日俾人話回塘,唔講政治冇意思之類啦

我覺得佢就好似之前血肉史2入面講個個排骨拳手一樣,佢可能真係唔適合或者難發揮,但佢就係想做演員
咁呢個唔係演技問題
佢拍狀王賴三 去大陸拍溥儀 大冒險家
佢都唔係做返黃子華 性格個個唔同
只係TVB習慣一部得就部部loop
正如黎耀祥都唔係只可以做柴狗
係TVB套套叫佢做先定咗型
非常公民咪試左, 雖然係劇不過都唔算係成功
D人係要人夾硬講政治 去迎合佢地自己想聽既野
點解呀?因為自己唔敢講,想人出黎講笑咁講,佢地聽到岩聽
回咩塘,本身依樣野就唔係講政治既地方黎架啦 要人講政治果班人唔自己去從政黎講

佢似係想學星爺果套,玩日日飛紙仔黎改黎拍,但問題佢就係做唔到果種
TVB到得,係因為比佢自己改
上去大陸,人地都唔比佢自己改啦

黎耀祥本身都係搞笑果類,但佢搞笑又係搞唔起咁解
佢以前電影或電視都係懶係搞笑咁
係做柴狗果下得左,佢先繼續用返果種黎拍落去
咁老實講佢咁老先成功,仲唔拎住黎KEEP住做柴狗去搵錢咩
都唔係TVB定左佢型咁簡單啦
關咩事,冇可能唔係比金手指,咁大製作
咁都冇獎邊有人投資香港電影
如果照你咁講,點解潛行連提名都冇?
唔好玩啦
就係飯戲1先突顯佢一唔做自己就好撚唔掂
佢個人風格太強烈
如果話佢既演藝事業贏係棟篤笑,咁佢既演員事業就輸係棟篤笑
始終都係大家嘅固有印象,但黃子華的確可以拎影帝
因為唔奶契弟
佢演戲個種風格係無變過
比咩角色佢都係咁演 唔係演得唔好 係無咩突破
試下做盡D 調番轉佢做林保怡個角色可能會眼前一亮
你咁講周星馳做戲都係做緊周星馳
其實周星馳自喜劇之王開始已經唔同,做多好多細微變化
少林足球集以前大成,演活個傻鳩鄉下仔
功夫佢用正劇方式演喜劇
余樂天成功左後tvb都係俾類似角色佢演
而且觀眾都將佢定型做賤格既角色

某程度上都幾慘下
當然佢演其他角色唔突出係佢自己既問題,但觀眾又何嘗唔係想睇佢演「呢啲」?

好似周星馳咁,大家都只係想睇佢無厘頭,又不見得想睇佢演好文藝正經唔搞笑既角色
點會比岩岩專注拍戲嘅佢拎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞