一句講哂點解黃子華拎唔到影帝

422 回覆
901 Like 36 Dislike
近代少少
2集葉問都係年度票房第一

甄子丹係唔係要拎兩次最佳男主
90年代冇朋友 佢嗰陣時冇人知佢冇朋友喎 個個都黐住佢,好似而家黃子華一樣當佢神咁拜 點解攞唔到獎啊?
8隻字
拖長尾音
懶係高深
佢d性格睇落都幾有藝術家脾氣,可能拍多一兩套搵夠,會唔收片酬拍新導演/拍下濁水飄流/流水落花呢類戲,到時先囉。

又,佢依定既片酬,你做老細夠唔夠膽搵佢拍文藝片?
反而覺得子華同星爺都係個人風格好強烈嘅演員。
分別在於星爺有好多默劇同犧牲其他角色塑造節奏。

而子華強調用對話語氣同轉節點去引導電影入自己節奏。
係人都知黃子華拍戲只係中等水平
佢老左之後連d戲都回塘 仲要後生時期都唔係好戲

換個講法啦 其他四個既戲最少高佢兩班
佢又憑咩去拎獎
連登真係特別多樓主呢啲夾硬作個criteria話要多變先係好演技
咁張柏芝做玉面飛龍踢少林足球咪勁過章子怡?
Leto咪勁撚過jack nicholson?
專才練到極,再遇到好似黃子華所講嘅牡丹(好電影),咪一樣會發光發亮
老老實實兩者比較話朝偉高過黃子華冇問題㗎喎,你哋唔識睇戲discredit個提到名嘅好笑啲啫
大家都知嘅嘢有咩好討論
佢呢套已經唔係搞緊笑架喇
講笑位呀dee仲正過佢
咪搞笑啦大佬,投票果d係行內人,唔係連登仔,連登多人吹都冇份投票㗎啦,你自己睇吓d訪問,有幾多個會話周星馳好好人,同佢合作好開心咁

至於黃子華....出名戲屎,就以今屆為例,如果係格硬比佢拎唔比梁朝偉,我諗真係震撼過余香凝拎影后
男人心一字馬都輸
黃子華當年就係拍呢啲戲拍到套套都唔收得
如果下下都用票房做準則

咁以後冇人拍文藝片㗎啦

下下都商業電影 跟個trend 嚟拍 咪又係公式化
冇話oscar一定啱嘅,但算係全球最國際化最大嘅頒獎典禮,又唔會好似康城柏林果啲專攻文藝小眾電影,如果你要challenge嘅話,都冇得好講

記得marvel好大原因係市場效應,唔係話早幾年marvel啲戲唔好睇,但佢可以用series式一直出,你普通一套戲拍完就下套啦,marvel印象會深啲好正常啫,除非你係勁到變成經典,但近代電影有幾多套可以成為經典?
所以而家香港真係好正囉 唔係話權威大晒 但事實上有啲嘢係有準則去評核好或者唔好 你硬係要話好嘅,冇人會阻止你 不過唔會改變到個結果囉
應該話係香港市場就係想黃子華做黃子華
黃子華唔用搞笑tone就冇咗賣座力
你出得呢個片酬畀王子華咪自然想用盡佢嘅賣座力
咁你等睇12怪盗拎金像獎
想睇

之後鏡狗:「多謝入場支持嘅觀眾!」
根本搵嘢嚟反

俾著尋晚最佳男主角係黃子華

依家未又係見到成個連登話港產片已死,黃子華垃圾演技都拎影帝
金像獎小圈子圍威喂,跟住又數下吳鎮宇呢啲未拎過幾咁唔識戲
一蚊雞保鑣唔係呢類掛
我覺得唔關事,係佢專心做演員,間中改下對白加少少笑位就夠,唔好俾佢插隻手去寫劇本,咁就會好睇

又,無咩人識,但佢套人間色相係堅正
你收收皮啦 90年代 嗰陣時都冇人話佢係仆街 話佢冇朋友 個個叫佢星仔星仔 嗰陣時個氣勢仲勁過黃子華 嗰陣時周星馳都未叫星爺啊 你知唔知呀? 個個話佢冇朋友話佢仆街個年代已經係90年代尾嘅事 點解佢冇獎啊?
唔同意飯氣佢拎女配角

但金雞佢一定值得拎
睇少林足球同食神就留意到兩個角色有幾唔同
少林足球係一個一心想振興少林嘅熱血傻鳩而食神就係雖利是圖嘅商家佬
其實佢跳出個comfort zone試吓做一啲完全冇人見過嘅角色
可能會有機
不過相對難嘅係本身個監製導演要夠薑
同埋多數人搵佢都係想食老本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞