[黃Viu] 換乘戀愛第3季 (4)

536 回覆
2 Like 1 Dislike
《換乘戀愛3》(韓語:환승연애 3,英語:Transit Love 3)為韓國TVING於2023年12月29日起播出的綜藝節目。 由鄭基石、李龍真、金叡園、Yura主持,因多樣原因而分手的情侶們聚在一起,找回逝去的愛、或者尋找新愛情的戀愛綜藝,分析或猜測節目男女的想法還有行為。節目找來已分手的4對情侶入住同一間屋子朝夕相處,可看到前任與別人互動或曖昧。本季改由《粉紅謊言》的金仁河導演監製。

似復合
東鎮會唔會揀返多惠
周元唔好復合呀
大陸網傳佢之前無縫接軌食大韓大眼空姐
但好似已經否認咗?
空姐否認?節目組而家唔會俾嘉賓對公眾發言住
見d 大陸人好中意書璟
係咁講周元d 野而家
隻白色狗係空姐ig highlights到
Ig???
係喎 勁多大陸人支持佢
大陸人眼光唔會出錯
永遠鍾意最柒
其實周元都幾狗 但無咩人話佢
對住書景就講到自己好想復合 之前做咗好多嘢 轉過頭又去搵宥靜痴痴貢

空姐ig story

周元ig story
女仔個ig入面show樣嗰d posts好多周元都有comment 宜家傳得比較勁嘅一條係周元comment 叫個女仔 “平時都帶住頭箍” 個女仔話 “唔好扮唔知”
包裝得好好嘅花心男
先後次序有冇搞錯咗,係書景由第3日一直話唔想復合周元先接觸其他人。
仲有點解一定要每次周元低聲下氣追翻書景? 錯嗰個又唔係周元。書景奉旨人地要求佢,自己永遠唔道歉唔努力
但周元兩邊拖拉呢樣嘢係無錯喎
佢自己其實就係等緊書景認錯,咁佢咁樣唔係吊住宥靜咩? 見好多話書景又吊住周元又同其他人搞噯味,佢自己其實都係一樣
一係就做到東鎮咁決絕
大家互相吊姐,反而周元一早已經偏向換乘。周元第13集開始已經不斷問宥靜之後想點,一早想喺節目外發展,之後感覺到宥靜搖擺問妳好似整理好揀ex,係咪真心動過,就算前一晚周元都係話聽日約會應該對妳好重要。
大家唔係機械人,點會對ex完全冇諗法。成海恩上季做一模一樣嘅嘢又唔見有人話
多惠個句可以抱我最後一次嗎喊到仆街
https://m.dcinside.com/board/transferlove3/116780?headid=0

呢篇嘢原po寫得好好 可以add on你講嘅嘢

周元X書璟的問題解決模式看起來是"書璟的鬧情緒->周元的道歉-> 書璟的離別通知->周元的挽留"。

目前已經結束了第3階段,第4階段還沒有進行,已經出演了換乘戀愛。

表面上周元希望復合而戰戰兢兢,書璟似乎掌握了主導權,但事實上卻相反。

掌握選擇權的是具有主動變化意志的周元,想讓這種關係更加健康的周元想把第三階段改爲"書璟的離別通報-> 書璟的道歉"。

如果說"親愛的,說對不起的話,就不會出現換乘戀愛之類的"這句話,並不是單純地爲了挽留。

其中包含着"如果你不努力打破這種消極模式,就不會再和你見面"的堅定意志。

雖然沒有正確答案,但我認爲沒有比"把誠實的心及時漂亮地表達出來"更好的了。宥靜和周元之間證明了這一點。

其實在3周內打破維持了近2年的模式也不是件容易的事情,人本來就是慣性的動物,所以一旦失去理智,就會重新回到原來的模式。周元毫不退縮地一直保持同樣的態度,是個很健康的人,感覺爲了這個關係,爲了自己,真的是以堅強的意志堅持下來的。

類似地,昌鎮想要打破與宥靜的關係中出現的"獨自辛苦"模式,也覺得非常了不起。

雖然看起來很簡單,但因爲是"一生+與戀人的長久關係"而產生的堅固模式,所以真的很難打破,只有"真正喜歡對方的心+意識到要改變自己"才能產生對變化的意志。

大多數人選擇放棄關係(簡單方法),而不是改變關係模式(困難方法),與其面對自己的問題,還不如把責任推給對方,爲選擇有勇氣改變的周元和昌鎮的未來加油。
周元係咪一早偏向換乘呢樣嘢真係唔知,今季同上季唔同就係去到最尾幾集都估唔到最終選擇

海恩個情況又唔同,佢前大半部分好明顯係想復合,係咁喊,所以觀眾已經會對佢有同情心態去到之後其實佢同賢圭嘅關係好明題賢圭係主動,而海恩係比較被動。而周元對新人其實係主動,佢對書景其實都係主動,感覺有畀機會佢,只係冇主動低頭示好
東鎮哥同多惠直接結婚啦
感覺書璟由一開頭到而家都將自己路線整理得好清晰 其實佢都唔係想復合 只不過要眼白白見住自己前度送去第二個女人手上接受唔到嘅感覺
亦都可能因為已經冇咗好鍾意嘅感情,所以都冇講出自己有改變嘅決心 亦都冇打算改變自己任何嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞