[2024 #10]連登巴膠永遠懷念城巴95暨關注BED張凳被直線抽擊專區

1001 回覆
9 Like 7 Dislike
以前試過用5線全日通遊車河
33B咁好執都減?
10.6回車快又收貴過40 1格都仲減
見親都無咩人坐
糖水道所見
986返沙田 客量同170 差唔多
678返上水 樓上空位顯示51
976 往落馬洲
北角 約30魚在車上

原本排緊680去大老山轉車
驚要企 改搭307P
琴日谷草夜馬一定塞
678通常到Foyer先開始多人 特別係厹班次
執開車時間
星期三跑馬一向塞
城巴證實輸入20名內地外勞車長 汽總:強烈反對!政府出爾反爾、言而無信 https://lih.kg/3682668
尖碼見
香港呢啲發達地方唔靠外勞唔會有人肯做下欄工
你睇返而家狗屎俾緊幾多錢先?

又唔見周街嗰啲旅遊巴日日鳩叫唔夠人?
要出到果個價錢請人既話認真交牌算
唔會生存到
呢個亦都係點解新加坡要政府收返黎做既原因
問人比幾錢人工之前
你又願意比幾錢坐車先

好似英國鐵路咁 通脹升>加人工>車費加>通脹升>份糧唔夠駛又要再加人工
要解決呢個困局 首先要有一個有能力又有魅力嘅政治人才先

對比返世界大城市 香港車費真係算大幅落後通脹
倫敦劃一 £1.75 大約HKD 17
東京都23區內 ¥190-230 大約HKD 9.5-11.5
新加坡最平1.09 大約HKD 6.3
悉尼最平 2.24 大約HKD 11.4

香港真係蛋撻都加得快過車費
一係用外勞 一係平線大幅加價 對政府嚟講好明顯外勞嘅政治壓力細啲
呢排工會換屆先出嚟嘈兩嘈
巴士公司淨係得司機咩
運輸署企硬唔准外勞揸專營巴士啫
站助、站長、巴士維修冇話唔俾喎
工賊會檯底下點會唔知
外國通常唔同距離收費差距細
同埋多數車費貴嘅地方會有周票月票

香港只係短途起步價低
中長途線其實唔平
巴士維修冇記錯好似厹想請
站長就難啲 外勞管一班香港司機實有人唔服
站助而家都唔係請唔到人 而且主力都係要PT 就夠

而家難請嘅係10牌 要用非專個人工請人唔會係專營巴士財政上 sustainable 咁巴士公司出口術想繼續請外勞/搏加價都合理
維修先係最難請,仲難過車長
人工低環境差
根本無人肯入行

站長長遠都係科技逐步取代
唔會完全消失但一定唔會再用咁多人去管理
呢啲有supervision性質嘅工種唔會請外勞啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞