買電視機 / 換電視機 集中討論區 (171)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
但samsung條soundbar好d喎
LG好似無限換panel?
Samsung淨係包一次?
QD-oled 上年係咪有D災情,呢個問下Step大,好似因為佢用白色點推光度好傷panel
https://youtu.be/my1lyUE7WVM?si=caYRcgvExmUtPIbv

第二個原因我睇多D,QD因為面板技術關係,個黑帶少少紫,唔係pure black, 呢樣我比較介意

第三 Samsung 冇Dolby vision😅, 呢樣可能少D比重,但我就係想見到盞DV燈著住
其實led 同oled既觀賞距離有冇分別?
之前問sales佢話Samsung既黑色人工d係咪就係指呢樣
PANEL有問題應該都無限整
唔計燒印

我唔識聲,我好9咁睇rtings ,應該係差不多level嘅野?
QD-OLED出白色要開曬RGB三色, 所以白色野會比較易燒印
WOLED因為有白色像素協助, 所以白色野反而比較難燒印, 不過WOLED用耐左有時可能會出現一堆死點係邊位, 唔知係舊PANEL定溫度問題
冇分別
主要睇4K同8K同FHD
新技術我通常會觀察多幾年
唔關人唔人工事

QD-OLED本身因為唔需要用偏光板, 所以環境光會照射到量子點層, 所以見到紫紫地

WOLED冇用量子點, 所以係黑

環境光會影響黑位同對比度, WOLED相對QD-OLED, 個對比度會下降得少D, 即係有環境光下WOLED睇落會黑D

不過如果兩者都係全黑或陰暗環境睇, 都可以出到純黑色
客廳275cm 電視掛牆 未扣坐上梳化距離
應該50/55吋好
電視距離坐位幾遠
點解我s90c 右邊會有一層灰灰地
色有變化,應該係mon黎
遠睇就變成右邊框好似厚咗咁
所有畫面都係咁?
約220cm

初初只係覺得點解左右唔平均
近睇先發現白底出灰,黃底出灰淡黃咁
白底出灰
黃底出灰淡黃

有冇相

睇落又唔似像素位移
同埋似係移位
原來下面都係
同埋頂一光就綠色?
S95C 外國

你睇下OLED CARE設定有冇得關
不過我強烈唔建議關PIXEL SHIFT
頂邊位綠色正常, 三角形排列係咁
S90C, S95C, S95B, A95K, A95L都一樣
原來真係,但點解永遠只向左上移
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞