買電視機 / 換電視機 集中討論區 (171)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
岩岩問左價錢
沙田AV LIFE
C3: $10,980
G3: $12,980
蘇寧
C3 $10,680 用中銀卡簽減$230, 即係 $10,450
G3 $13,200 , 中銀卡後$12,970

行水貨差一千左右,打算入手行貨...
G3 見巴打頭post 話$11,7xx... 如果$11,7xx 不如直上G3
唔會掛,靚過lg mini led都可能嘅,佢而家rtings個分係1.2標準,而家已經係1.11,唔可以咁比喎
你幾個咩尺寸?
想問 Samsung 55Q80C 同 55QN85C 以外, 仲有咩推薦?
睇budget同要求
玩Xbox睇Netflix比較多,可唔可以7000,同埋6000左右都俾啲意見。感激
QN85C好大機會冇貨了,3者中最好係佢

想平可以考慮55Q70C水貨47xx

Samsung 55Q70C 行貨
$59XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約550nits
9. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 55Q80C 行貨
$62XX
1. 120hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度高(10000:1), 黑位相對黑, 可視角好
2. 直下式LED背光系統, 48個區域控制LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 有2.2聲道, 有OTS+功能(物件追蹤定位發聲), 共40W輸出
8. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度高達700nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 55QN85C 行貨
$68XX
1. 120hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度高(80000:1), 黑位相對黑, 可視角好
2. MINI-LED背光系統, 504個區域控制MINI-LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度高達1100nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
樓主你好
最近想把握最後機會買部新電視
55吋
原本打算唔用腦買LG C3算

但問完一輪之後 覺得佢個soundbar贈品好雞肋
又冇得加錢upgrade

於是個sales推介我轉S95C 雖然貴啲但個soundbar贈品靚啲

想問下呢兩款電視 俾你你會點揀?

利申睇過spec 但看不出個所以然來
S95C

最高色域,登記後有4年保養

Q700c不錯,又可以加後置9500S
請問55吋 s95c 同lg g3 邊一款比較好? 定係等新款s90d會好d? 謝謝
唔好等S90D

兩款也好,各有優缺點

S95c如果有環境光照到個面會紫紫地,睇落黑位會唔夠黑,另外冇Dolby Vision, 不過佢色域最高

G3就色域差少少,不過有Dolby Vision, 光度都比S95c高啲
如果Sony嘅話又有冇啲推介?
Sony KD-55X80L 行貨
$59XX
1. 60hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約370nits

Sony KD-55X85L 行貨
$67XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(20000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式LED背光系統, 24個區域控制LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統
6. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
7. X1™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度約550nits
絕對唔好等新款, 因為貴
S95C比C3光一啲
Samsung有得扣,LG冇
圍番條數,G3又平1-2k, 我覺得抵D
55吋應該買X90L定等Sony新機?
你已經有答案
你有好高budget?
請問咩叫買十送一
55XR70初出預17980
收到所以其實唔會長開 例如6-7個鐘以上
平時每次打機/睇有logo 電視 睇2-3個鐘就休息
正常使用應該冇事?

另外唔關陽光照射事?
因為做功課爬文睇到
話光猛 陽光直接照射都唔適合用oled?
係唔係因為發揮唔到佢隻黑色嘅原因?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞