買電視機 / 換電視機 集中討論區 (171)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
點解個個都講Z9D
唔係仲有Z9F, Z9G, Z9H, Z9J, Z9K
澳洲85吋XR90賣$7995澳紙
75賣6995
當中好似得G同K係有backlight master drive
不過天價
宜家睇返當年Z9D都唔算太貴,同埋4K後繼嚟講應該真係XR90
Z9D 第一部 4K BACKLIGHT MASTER DRIVE
Z9F已經冇左BACKLIGHT MASTER DRIVE
Z9G, Z9H, Z9J, Z9K 8K大尺寸8K黎, 少人買到
大尺寸電視香港差不多全世界最貴
Sony KD-32W830K
問返個CS睇邊個新聞台會燒到不規則印而唔係個時鐘/天氣出嚟
Z9D 最屈機係而家啲平價Mini LED都唔夠佢咁靚,所以如果用到而家都未壞的話係好抵用。
https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/z9d
都用咗8年到了
值回票價了
利申屋企人煲電視煲得好勁
完全冇加保養都冇病冇痛
本身想上OLED新世界
但聽見 係唔係好易會燒印?

放電視位 唔係陽光"直接"照射, 但都算光猛
平日夜晚先會開電視睇, 假日就日頭都會睇

請問仲適唔適合上OLED?
唔係好易燒印
OLED電視基本上都有500nits以上夠日頭睇
係唔係開住電視嘅時侯, 又有陽光照射先會燒印
唔係
OLED電視最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 足球台, 成日長時間連續7小時打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視, 不過最主要都係係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/框框/HP BAR/SP BAR/ 地圖長時間顯示係畫面同一位置到, 講緊日日6個鐘咁就會比較大機會燒印. 正常打機/睇YOUTUBE通常唔會有咩問題
燒印係內發出黎

簡單講就係同一個位置長期顯示同一個圖像
例如電視logo, 新聞台啲 roller,
球場啲草綠色都算係
想請教下 55” *** s95c 同 qn90c 如果差 $1500 係咪都建議無腦直上 s95c?
如果qn90c 同 qn95c 相比分別大唔大? avlife 得返qn90 同 s95 無 qn95
清有無問過C3 仲有無貨/ 幾錢?
應該同 S90C 同級, 差價應該無 QC90C 去 S95C 咁大?
無問到 C3….G3 就仲貴過 s95c 😅
直上S95C
C3做緊咩價錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞