[SWITCH/3DS]芒亨集會所之新米獵人食貓飯

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
細佬都係執人口水尾, 上網搵下資料貼係度希望集結幫到各位新舊玩家再戰新機

1. 應該係最多人關心嘅點重設操作
以下內容直接轉載from巴哈-LORDZEPHYR (大王)
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=05786&snA=134244&bpage=1&top=9&ltype=
關於操作的部分,首先進遊戲之後,按下你右手邊的+

接著切換到第二頁,點選オプション

點進オプション之後,再切換到第三頁的操作タイプ,這個選項就是我們今天的主角

在這邊幫大家說明三個類別的操作方式
操作タイプ1

*透過左手的方向鍵發動狩技,按下上鍵狩技1、右鍵狩技2、下鍵狩技3

*按下ZR(相當於PS4的R2位置),可以使用聊天功能(體驗版單機模式未開放)

*按下ZL(相當於PS4的L2位置),可以切換被鎖定的目標大型魔物

*右類比用來調整視角

操作タイプ2

*按下R+A+B發動狩技1、ZL發動狩技2、ZR發動狩技3

*十字鍵用來可以切換被鎖定的目標大型魔物、以及使用聊天功能(體驗版單機模式未開放)

*右類比用來調整視角

操作タイプ3

*按下ZL+X發動狩技1、ZL+A發動狩技2、ZL+B發動狩技3

*按下ZR,可以使用聊天功能(體驗版單機模式未開放)

*按下右類比(對 用按的),可以切換被鎖定的目標大型魔物

*左手方向鍵、和右手右類比,雙方都可以用來操作視角

這邊要特別提一下

操作類型3,是三者當中唯一一個  能夠左右手都進行視角操作的模式

所以如果原本習慣像3DS版本那樣,左右手都用來視情況微調視角

那可以考慮操作類型3這個選項

歡迎訂閱小屋和FACEBOOK專頁

各位的鼓勵和回應 會是支持我們繼續作下去的最大動力,謝謝你

最後撒必死一下

點進オプション之後,同樣在第三頁的+ボタンの挙動

預設的類型1是+鍵開選單,-鍵發動特殊攻擊和腳踢

調整後的類型2則反過來,用-鍵開選單,但可以用右手的+鍵發動特殊攻擊

這個算是3DS版就有的選項,只是差別在原本3DS版兩個選項都是用右手發動特殊攻擊

而NS版則改成要把其中一個工作分配給左手

如果你習慣原本3DS版那樣,用右手發動特殊攻擊

好比說雙劍開了鬼人化後的鬼人突進連斬、或大劍的蹴擊

那可以考慮改成類型2,可以讓你早日恢復3DS版舊有手感

2. 狩技操作方法

雖然話隻game係由3ds直接轉到switch,不過狩技情報方面未必一樣,要留返3ds嘅前輩去解答(根據現時情報,好似有d唔同)
利申: 未玩過3ds mon hun

搵左好耐,得大陸仔有做x個翻譯(有殘體唔好屌我,屌google)大家當參考下

附上拎一條:
http://www.paopaoche.net/tv/86531_all.html[/quote]
多謝篠野翔巴提供
風格係MHX加入, 巴哈姆特有人寫過MHX版, MHXX版就再加鍊金同勇氣
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=5786&snA=129670
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=5786&snA=133221

多謝Mrfool巴提供
蟲棍最主要係保住紅+白BUFF唔斷,
而紅BUFF會改變蟲棍既動作增加HIT數,直接增加輸出,所以紅BUFF係3隻色入面最緊要,
至於詳細巴哈有篇專講蟲棍,了解下D基本系統係唔錯既選擇
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=5786&snA=133575

多謝迷失之刃巴提供
所有笛旋律一覽
其實好強烈建議所有新手/PSP獵人睇一睇呢個wiki先
http://wiki.mhxg.org/
包括所有武器操作 裝備 貓 key任  調合list都可以係度搵到

多謝Cw巴提供
前面有幾個新手巴打話難騎怪成功, 其實有個簡單d手法, 就係長期㩒實個R捉住隻怪, 綠色龍頭就插佢(一路插都一路㩒實R), 到隻怪fing/鳩叫就唔插齋㩒R, 呢個方法會做少一個捉嘅動作, 因為長期都捉住, 反應快好多好少失敗
根據之前個post咁多前輩強烈嘅扭介
依家貼下勇氣風格嘅武器派生表比大家參考
系列一
太刀

大劍

片手

雙刀

系列二
狩獵笛

長槍

銃槍

斬擊斧

盾斧

操蟲棍

呢位巴打好有心
Mark已book
想玩弓 唔知連射BUG FIX左未
巴打好波!

不過未正式版已經考慮係咪應該棄 game
睇個樣都無時間打 連練嘅時間都無
lm

不過未正式版已經考慮係咪應該棄 game
睇個樣都無時間打 連練嘅時間都無

出MH唔怕唔好玩
只怕無時間煲
啲圖真係好趕客
樓主下個POST加返MHXX啦
易搵D
有冇劍盾同劍斧操作指南
啲圖真係好趕客

下次咩都唔貼, 好難滿足所有人
啲圖真係好趕客

岩呀
等d人去爬文
易搵D

Sorry, 貼太多圖貼到傻左
Book 已mark
易搵D

Sorry, 貼太多圖貼到傻左

或者下次貼link
不過都多謝你今次開post
用charge blade究竟點先可以預位出大技一野拍落隻天慧龍個頭度
啲圖真係好趕客

因為太詳細反而太亂
我入GAME按START睇操作方法講得仲簡單
最多冇話邊招唔連得邊招
邊招正常MODE用唔到
啲圖真係好趕客

I mean 啲派生圖可能會嚇走新人
有偷跑未
派生自己試用一次先睇啦
how much
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞