全身麻醉做手術既感覺係點

574 回覆
12 Like 66 Dislike
做小手術有冇得要求全麻
遲下頸部有粒野要切 唔知會全麻定半麻
我好好彩無呢d恐怖經歷
早2年斷手做手術,準備麻醉嗰下個麻醉師同我講話而家會令我瞓著㗎喇,叫我放鬆少少。

嗰下忽發奇想自己捱眼瞓都幾勁唔知點解想試下死頂

之後感覺到啲手腳有少少涼涼哋,佢叫我大啖深呼吸一下,我嗰下咬緊牙根,深深咁吸啖氣,諗住試下撐住自己啦。

一吸,之後眨咗下眼,一呼氣,個天花板唔同咗原來已經做完手術推埋返病房
好撚正
feel到麻藥入身,凍一凍就訓著,訓醒起身第一時間語無倫次+眼訓
但人地手術接手術
唔洗自己搵客
點解有啲打針 有啲聞氣
就係體驗左一下如果人生有skip掣

同訓覺有少少唔同
醒嗰下會覺得岩岩合埋眼係幾秒前嘅事
護士應該無咁得閒

得負責跟進麻醉果個咁同我玩, 做手術前已經上嚟吹下水同局部麻醉打針個位。 入手術室時打針都係望住先知打咗針。

佢意思係好用過筆,可以直觀感受到有幾大力。入廠時有靚女得閒嚟同你吹水係幾開心
梗係正
合法打醫療級K仔(是 香港公立醫院做手術係有機會打ketamine)
醒返high 到亂講野
哇 好撚驚
MJ 都係用佢黎訓覺
但打得太多死撚左
Yes
一醒就會非常急尿
我係玩吸氧氣罩
個味都刺鼻
但索唔夠三野就會暈低
跟住咩都唔知
比護士叫醒果下好精神
成個人輕鬆哂,如果唔係有個傷口喺度我直頭可以起身返屋企
好心做手術前就唔好飲咁多水
吸氣體同輸液麻醉有乜分別?
無感覺,倒數個陣你會聽到越黎越多回音(呢part好正)
跟著就醒左
聞氣應該係氧氣
拮完針之後隊氣比你聞數123
數1 2 3 瞓咗,瞓醒之後感覺因人而異
上秒叫你倒數 下秒同你講做完手術送你上房
而監測麻醉是用血管注射的方法使病人在昏昏欲睡的情況下進行手術或檢查,相當於輕微的全身麻醉。「監測麻醉可維持病人自主的心跳及呼吸而不用靠儀器維持,適合一些非創傷性手術或檢查,如腸胃鏡檢查、前列腺會陰活檢、前列腺癌前置手術等,除了可讓病人即日出院、副作用較全身麻醉低外,也能確保病人的身體在手術期間不能活動,以免影響手術的準確性及安全性。」

至於半身麻醉是透過注射麻醉藥至病人脊髓腔內或脊膜外,暫時阻斷下半身的脊髓神經作用,達到下半身麻醉的效果。「半身麻醉常用於剖腹生產,因為產婦上呼吸道較腫脹,半身麻醉可減低產婦呼吸困難的風險,並且產婦也可在見證嬰兒的誕生。除了剖腹生產外,肥胖人士也較適合使用半身麻醉,以減低呼吸困難的風險。不過半身麻醉只限制於腹部以下的手術。」

https://www.hk01.com/article/583938?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
做手術前邊飲得水
一定係幾個鐘之前就禁飲食架啦
無咩 上年做過 無啦啦就訓左
不過醒返痛到pk 睇你做咩手術要
好似醫龍咁,話同你數10秒不過去到第7秒已經斷片瞓咗
醒返果陣頭重重咁,不過係人生最好瞓果幾個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞