全身麻醉做手術既感覺係點

574 回覆
12 Like 66 Dislike
試過打完針郁唔到但感覺到痛,然後享受比人生劏
交比我啦

醫生真係好型
爽 ~ 入去前似打仗
你聞完氣就訓著
到你醒果下基本上郁唔到又勁眼訓好暈
其實都無咩野 醒後一段時間都未必開始覺得痛
利申:做過兩次 一次腦 一次肚
真係 我之前做兩次都係前一晚無點訓跟著好似俾我補眠咁
我淨係記得完咗之後喉嚨勁痛,因為插喉
同埋手術之前嗰支麻醉針痛到仆街勁撚粗
大家記得咁清楚 之前第一次入手術室好緊張,聽住醫生同護士傾咗一輪計,差唔多時候開始做就坐咗過嚟,之後嘅嘢已經recall 唔到

下個記憶已經係護士拍醒完我話做完喇 我好眼瞓就瞓返,但係佢再叫醒多次我,醒到咁上下俾人搬返去病房,聽住醫生同屋企人講嘢,嗰陣天真地覺得自己都應該要聽醫生講嘢,但係實際上眼瞓到淨係記到少少
其實支麻醉針都幾撚痛,feel 到係個針口到慢慢流到個身到
係啲神經到痛出嚟
唯一feel到手臀凍3-5秒,完!
冇其他感覺同記憶
之後就睇醒唔醒得返
同啲麻醉藥鬥,好用力去提自己唔好瞓。
然後一下子好confuse,覺得眼前啲嘢一下子唔同晒。
原來已經瞓完,醒番。
數數下瞓着咗
瞓醒好精精!
深度睡眠

不過個時醒個下 係咁喊
我見上網 Uncontrollable crying after anesthesia 幾common

某程度上係平時 慣咗收埋平時情緒 壓抑
麻醉醒個下 控制唔到
唔係大喊 係流馬尿咁係咁流
邊有10秒
秒斷片
我第一次全麻都好驚,嗰日一大朝早就入院做MRI,然後等到3點零就手術。
入手術房嗰陣已經驚到不停咁同護士講好驚點算,然後麻醉師入嚟打完招呼之後就打麻醉俾我,嗰種麻藥由我左手涼涼地又怪怪地咁慢慢上到手臂嗰下我已經不停咁大哎,醫生同護士不停咁安慰我好快就瞓著架啦,放鬆啲⋯⋯吸氣吸氣
然後我都仲係不停咁大哎,一講完點解我仲未瞓架?就瞓左了。再醒返嘅時候已經出左手術房,個人好凍,護士話係正常,已經吹緊暖氣,再瞓再醒就已經上返房了。
真定假
醒咗凍到係咁震
做咩手術
訓你就訓啦 總知起身用個口透氣 唔好起身打哂交就好好架啦
你唔會知咩事 吉一針 訓教 起身就做完
最緊要 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣 慢慢吸氣

我做手嘅血管瘤
其實係半麻都可以嘅,但係我同醫生講半麻我應該驚到哎到拆天
做MRI之前打顯影劑我都哎到MRI房入面嗰2個靚仔哥哥行左出嚟望咩事🤣🤣🤣
零感覺 幾秒就斷片
醒左都唔覺得痛住
真咩,係咪佢喺我吸完瞓咗再打豆
打完支針,就會眼前一黑,之後好似平時訓醒咁醒返
同意志力無關
超出你控制既範圍
👌
醒返唔好飲咁多水
一細啖慢慢飲
下 唔會feel到任何野架
由有精神直接跳去醒返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞