全身麻醉做手術既感覺係點

574 回覆
12 Like 66 Dislike
做緊就係乜都唔知
最辛苦係醒返
醒左但藥力未過晒, 攰到PK
佢同你講 而家打麻醉藥
之後佢會數10秒同俾 氧氣你聞
數到5-7秒左右你會斷片
下一秒有意識係個姑娘大巴大巴拍你叫醒你同你講手術做完
瞓喺手術床好撚凍
個麻醉師定姑娘比左個類似氧氣罩既野比我戴,跟住話我好快會瞓着
我盡力保持清醒,一有意識果陣已經做完
多數咩手術要做全身麻醉?
我醒左係咁打冷震 講嘢口齒不清
呢個年代仲聞檸檬
麻醉未完全清醒咪繼續訓,索檸檬做咩呢
突然熄燈咁,完全冇感覺
講到嘢 但係好攰眼皮好重 口好乾

記得叫屋企人帶檸檬去聞
每次飲少少水好啦
唔同訓著,直頭完全唔會發夢,真係好神奇
瞓瞓吓都會想嘔
完全唔明點解啲人驚全麻仲驚過半麻,明明親眼望住自己俾人劏/塞嘢入去仲恐怖
我都係,個朝一早做好眼訓。諗住合埋眼訓佢唔俾我合埋眼
叫你數10秒, 幾秒後就斷片
最難頂係岩岩俾姑娘叫醒果時仲醉醉地, 眼又未開到
得個意識係醒左, 之後係到flirt個姑娘
到意識越來越清醒時, 開眼見到係阿婶姑娘來
好似斷片咁
突然俾人摷醒叫我落番自己床
我心諗:屌,嘈醒我
細個做過依家仲記得
訓醒見到個肚穿左人loong
感覺就係手術室都幾凍

之後就見到幾個護士埋黎幫你插針

之後麻醉師同你講一陣望住我數十聲(數唔唔到十數你就會好快失去意識)

係你失去意識期間你無任何痛苦+感覺

醫生就會做佢既野.

完手術,你會係病房醒返、你本人意識回歸
等麻醉藥失效
個人無咁昏迷,你就會feel 到傷口好痛.
過幾日傷口穩定就出院回家休養
因為瞓覺你係電腦嘅睡眠模式 仲run緊嘢

麻醉係熄機 所以係完全冇晒記憶
個麻醉師話幫我打針會有少少痛
打完兩秒醫生就話醒喇完成手術
無感覺
你連夢都唔會發
只會痛頭一下
跟住就會醒左做完
打完唔夠幾秒就訓著左,但完全冇發夢,跟住就會有人叫醒你
完全唔記得咗麻醉個陣嘅事,剩係記得入手術室前同埋入到去過床個陣
連我係吸嘢麻醉定俾人打藥入粒豆都唔記得

題外話,之後可以轉普通病房個陣俾姑娘一嘢扯走條尿喉,痛咗幾日
不過都啱,如果通知我先可能我仲要驚一驚
我係打針麻醉

印象中數緊嘅時候最後1秒定2秒已經幫我插喉
跟住就冇記憶
要開刀痴肺?
全身麻醉數1 2 未到3 已經blur 一聲咁訓著左
個人一醒就好撚口渴
同埋一過麻醉 一唔覺意大動作郁少少
個心口都會好似入面有異形爆出黎 撕開咁
好似叫監察麻醉 斷片咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞