全身麻醉做手術既感覺係點

574 回覆
12 Like 66 Dislike
當年做acl 手術 ,聞氣麻醉諗住自己捱到5秒
到有意識嗰陣已經係護士嗌緊自己名
打麻醉針痛、麻醉過咗痛成個過程無任何感覺
近年 局部/全身都試過

入私家做胃鏡腸鏡,入到房好似F1 入PIT咁4,5個姑娘一齊圍埋黎叫你側身、曲腳、擘大口、插喉,我都未咬好舊嘢就罩住個鼻叫我大啖索

我印象中係有姑娘話未咬好就已經冇左知覺

醒返上房擘大眼兩秒唔夠又瞓返,之後老婆話我瞓醒打左兩次畀佢問佢屋企鎖匙喺邊,但我唔記得有咁嘅事

成單野好奇妙

局部麻醉打手指近拳頭個舊骨,兩針,痴L 線痛L到標眼水,中晒神經線個位,打個下成隻手臂好似痙攣咁縮埋
記性有冇差左?
係咪做完會蠢啲?
你同姑娘做完啲咩做到有傷口痛
Ching咪太多心我絲嚟
3. 人生少左手術果段時間, 但之後變左阿mo
之前做後腹腔淋巴切除術 做左6個半鐘

由上手術台 佢叫我聞氣再feel 到又涼涼入血管 佢叫我數10下 我擘撚大對眼睥撚住個醫生 同佢講我唔會訓架 做手術時死左我做鬼都會搵返你 你醒定d 做好d

佢叫我你唔好咁多癈話講 快d 數 我記得我數到13都未訓 跟住佢好撚大力壓住個面罩叫我抖大啖d 氣 我閉氣唔吸 佢問我你係咪玩野 仲做唔做

跟住我好大力吸左兩下就合埋對眼了

到打開眼已經做完 其實就係好似眨一下眼咁 合埋打開 中間發生咩事你完全唔會知
記得麻醉完醒返頭幾個鐘
啲尿谷到爆但係用極力都柯唔到出嚟
差啲以為自己係咪唔識柯尿
大大吸氣數 10 9 8 7…..

其實冇咩嘢
不過你見麻醉師嘅時候
問你嘢就要如實回答
做完嗰晚好辛苦 會係咁反胃想嘔 到第二晚先冇咁大感覺
全身麻醉仲有感覺就仆街啦⋯⋯
今日晏晝啱啱做完監測,五秒就瞓咗,一嘢就做完醒返
好似瞓咗場覺咁,做完嗰下無乜胃口,跟足姑娘要求,之前12小時唔好食嘢同飲水就ok
下點解我有發夢嘅我記得開始落藥慢慢就眼訓 然後發夢同人嘈交 之後發發下夢醒咗 好撚頭暈作嘔完全冇大家講嗰種數到第幾秒就醒返呢回事
訓醒會聽到有人係咁叫醒你,叫你唔好訓。全身發冷係咁震,傷口痛,又凍又痛又震,訓下又會凍同痛到醒,又再訓下又醒下,feel到手術位d筋無間段抽搐,痛到懷疑人生。

利申 : 我係acl 斷左
真係好正 好似上左天堂咁
應該係做微創
痛就同姑娘講,食止痛/打嗎啡就冇嘢,唔洗太擔心
放心啦,10秒就昏迷,之後醫生拍返醒你,最辛苦係藥力過咗,傷口開始痛到仆街
試過諗住用意志頂住唔瞓 點知下一秒就係俾人叫醒通知手術完成
我醒咗同姑娘講比我訓多陣 平時好唔夠訓
有人試過全身麻醉但仲有意識,但冇痛感郁唔到
都有人試過有痛感但完全郁唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞