全身麻醉做手術既感覺係點

574 回覆
12 Like 66 Dislike
食melatonin 都差唔多
咩情況會屙唔到尿
驚俾人換件?
兩秒就鬥完
醫生仲昆我話會涼涼地導入少少試下
眼前突然間就黑曬
一吸氣 立即對唔到瞧 下一秒就訓左 再下一秒就開番工 但原來已經過左幾個鐘
匡智兒童?
做過一次全身麻醉

手術前會恐懼 會唔會麻醉完就醒唔返

接近死亡咁既感覺

上到手術床 麻醉醫生話俾啲氣你聞 跟住隻手有啲刺痛咁

返叫你數十秒 數到第六秒左右就好眼瞓

瞓個靚覺就做完

同埋個覺好撚爽 瞓到勁deep
吉好曬所有野,醫生會叫你倒數,基本上倒數完成之前你就會訓左,理論上醒既時候已經完。

但當年我做到臨尾10分鐘醒左,因為好多年前做過,醒左應該係病房,但我仲係手術房。

我望一望個麻醉師。

麻醉師:啊⋯好快架啦,無事

醫生:下,未喎,我仲未做完。

麻醉師:啊唔係,我同緊個patient講

我:
完全唔記得 放心
做手術
麻醉
瞓着咗
擘大眼
姑娘企喺隔離
叫我轉身
我轉唔到
一隻手攬住個姑娘借力
轉到身
嚇死個姑娘
訓之前會feel到好凍
醫生問我叫咩名 我答咗頭2個字就訓咗
不過最好笑係我醒返個時唔係病房 唔知俾人擺咗去邊
跟住唔記得係屋企人定姑娘見到我醒咗就同我講訓多陣啦 之後又即刻再訓返 再醒個陣先係返病房
你好似麻醉藥仲未過喎
搭咩life
幾秒就眼前一黑
轉眼比人叫醒個下好撚眼訓 好想繼續瞓 躁躁地
然後話已經過左幾多個鐘個下覺得好難以置信
我都爆過 做完手術之後冇乜感覺似發完燒咁

插條管入胸個下痛好多
我嗰次又係個醫生話比氧氣我聞吓,我意識想講「嘩屌你熱嘅?」
下一個畫面就已經喺清醒區嗰度攤緊
唔會,生與死係個一瞬間
其實係無訓教果種時間流逝既感覺
似合埋眼下一秒就醒返
之前試過做手術要全身麻醉 手術前又唔食得野
麻醉前個醫生問我緊唔緊張 我答佢唔緊張 不過好肚餓
跟住佢拎支裝住白色液態既針筒出黎打落我到 同我講話比d奶你飲下就唔餓幾秒我就訓左
你全麻唔駛禁食?
喺大陸做
好緊張 聞左一陣氣都訓唔到

見到醫生同啲護士圍住我brief緊一陣我個手術要做咩

醫生見我仲未訓叫我合埋眼 一打開眼已經係icu

但係眼瞓到仆街 訓著左起身已經係普通病房

結論:冇咩特別
我記得我第一次做全身麻醉時
心諗: 我就唔信咁快就暈...
都未諗到下一句就暈咗
無尿痾係身體痾尿嗰part 未online
情況嚴重要插喉排尿
仲要係打尾龍骨
你訓嗰陣比我切兩刀ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞