全身麻醉做手術既感覺係點

574 回覆
12 Like 66 Dislike
專科7萬
麻醉醫生2萬5
麻醉師會話依家放氣比你 叫你數1至20
數左10下就暈
之後比人拍到醒就完左
但好眼訓 再訓多幾個鐘
我照腸胃鏡有印象係佢打完第1支針, 見麻醉師行去拿第2支針, 護士貼緊個口舊野就眼前一黑
其實都無機會畀你驚,成個手術由涼涼既麻醉藥入手,當你以為有咩要驚既時候,就唔知點樣咁合埋咗眼,跟手又開返眼(多數係被護士叫醒)

btw換咗手術衫,好鬼凍
我想問下有冇人試過醒返後, 麻醉科醫生同你講話手術中途血壓好高, 降唔到, 我嗰次係清醒後麻醉醫生仲繼續同我打藥水, 等我血壓降低d先離開。
感覺同飲酒飲完斷片一樣但意識斷開之前會好撚驚,覺得小小離心力
好似訓左咁
會發夢
如果春夢會扯旗
感覺好似有冰水由打針個位沿血管向軀幹蔓延

醫生會叫你慢慢由1數到10,通常數到 5-8 感覺冰感去到手臂附近就無咗知覺。

到醒返通常都係無乜力,想陏但係要出盡力先陏到少少。曾經有個靚女醫生話俾個機會我揸佢手指,但果刻我出盡力都把握唔到。

感覺好似慢慢重新學掌控身體咁,另外醒完會口乾&口苦。
小時候做過,佢俾個類似氧氣罩你吸,之後會問你咩名,知唔知做咩手術,問問下我己經冇左意識
由細到大全身麻醉起碼三十次以上
最近兩次麻醉同之前唔同,2間唔同醫院進行麻醉。

之前個d你會感覺到個人慢慢進入訓著狀態

上年同2個月前手術麻醉係好突然1-2秒突然就訓著,完全無慢慢想訓感覺
我係Feel到好似突然間唞唔到氣咁,然後就瞓著咗
麻醉師可能會自我介紹,一陣做咩
然後會話數10聲,我去到3就斷咗片
醒返就完咗
感覺好似有冰水由打針個位沿血管向軀幹蔓延

醫生會叫你慢慢由1數到10,通常數到 5-8 感覺冰感去到手臂附近就無咗知覺。

到醒返通常都係無乜力,想陏但係要出盡力先陏到少少。曾經有個靚女醫生話俾個機會我揸佢手指,但果刻我出盡力都把握唔到。

感覺好似慢慢重新學掌控身體咁,另外醒完會口乾&口苦。
細個GA割包皮
之後大半年都好易頭暈
飲親汽水維他奶都作嘔
完全斷片
上一秒記憶係手術室張床
下一秒已經有人叫醒你
醒左想起身但除左對眼之外郁唔到
最辛苦係掹完喉抖唔撚到氣
係咁用口抖
跟住個日成日氣管都仲係腫撚左
夜晚訓覺都抖唔到氣扎醒
係過左兩日消左腫先冇事
太多或者太少都大鑊

多你直接收皮

少你可以手術期間加入吹水,等個主刀輕鬆啲同時個麻醉師知道自己收皮。
其實麻醉前小小驚無咩特別 醒番後過左藥力你既傷口先會痛到仆街🤡
完全唔知發生緊咩事
醒得返就醒得返 唔會有咩特別感覺
訓得巧c服
我嗰陣係打針都係咁樣感覺
印象中佢打針嗰下就插喉 跟住就眼皮好重瞓著咗
蝕晒
不過都肯定明顯知你握唔到先會咁玩
咁其實d 長期昏迷嘅人係唔係呢個狀態?
定係知道自己一直昏迷緊?
做完手術就比個醫生嗌醒 話:做完手術啦
訓咗冇感覺
醒返好奇妙好似斷片咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞