全身麻醉做手術既感覺係點

574 回覆
12 Like 66 Dislike
個醫生叫我數10秒,數到5定6就斷咗片一開眼就攤咗係病房講唔到嘢,護士話插完喉喉嚨腫咗講唔到住,之後就再瞓過
唔會有感覺 有感覺你就驚
其實一定會醒返,你第一眼見到嘅一係病房,一係閰羅王。
見你話過幾日做咁不安
咁畀個完整體驗你

1. 手術前一晚沖乾淨涼,12點後唔好食嘢
2. 到達醫院處理事前手續
3. 換衫,除哂所有衣物,有件手術袍畀你
(件手術袍後面係開揚,靠幾條繩綁住,會有啲暴露感)
4. 訓上床,等人推你入手術室
5. 醫生會同你傾幾句,之後幫你戴個氧氣罩(麻醉氣體都係果度出)
6. 之後你會好眼瞓,然後熄機(類似斷片)
視乎手術風險,高風險就可能到呢個step完
低就你有0.06-0.006%因為全麻而醒唔返
機率好低,除非你天選黑仔
7. 訓醒on99,有啲頭重重迷迷糊糊咁
8. 術後數月,有啲人反映短期內集中力同記憶力會差咗,但我個人冇感覺。
我有兩隻要開刀
由其係我左邊果隻係超深入,開完刀都拔唔到,最終醫生話係鑽碎佢夾出來
而我做手術果陣已經30+歲,痊癒慢咗
左邊果隻我印像中都差唔多成個月先埋晒口

如果你話食野既話,大約第3日已經食粥,第6-7已經開始正常食野
只係啲野會趺撚晒入個洞好煩
有啲唔係
5. 醫生會同你傾幾句,之後幫你戴個氧氣罩(麻醉氣體都係果度出)

有啲係打針+插喉
早幾個月做過,唔使驚唔會冇意識,打完支針就好眼瞓瞓着咗,瞓醒就完咗,寧願全身麻醉都唔局部麻醉
可以數到7 遲左禁制喎 我數到2就瞓左
數幾秒就真係訓左
Mj 係用propofol 另一樣野黎
只係好似眨左一下眼
醒返個感覺係吾會似訓醒
全身唔知, 但局部麻醉過。

啲工具係個背脊了黎了去, 但又唔知佢做緊咩, 真係好驚
神奇
試下上藥個下盡全力抵抗
冇感覺 冇左個段時間 但會諗到底做左乜
佢數果時好緊張,覺得自己會醒唔返。但諗咗一吓已經冇知覺。

一醒返就係講「我想嘔」,之後嘔咗半日。
因為想睇你幾時瞓著 通常都會叫病人擘大眼望天花板
靜脈麻醉呢?係咪都一樣插
咪監察麻醉
咩事要做手術?
昆你
其實做得多全身麻醉係咪會變蠢
頻死體驗
倒數10秒個陣手掌靜脈突然有啲好暖既野沖入黎
之後就斷左片
然後朦朧間聽到有人同你講手術已經做完
係咁叫醒你
但係成個人攰到pk剩係想叫佢收聲比我瞓啦屌
試過手指打麻醉針,比佢落刀果下真係無感覺
會完全唔知幾時瞓著左
醒番就做完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞