全身麻醉做手術既感覺係點

574 回覆
12 Like 66 Dislike
數到三就唔見左人
試過同麻醉藥鬥,倒數完聽到麻醉師同醫生講得啦,可以開刀。但我未撚瞓著之後想同麻醉師講 我未….之後就瞓左,醒返果下拔喉但係拔左之後個人唔識透氣,佢地即刻俾氧我聞,叫我冷靜d慢慢試下呼吸,咁就冇事了。

結論:樓主唔駛驚,你有咩冬瓜豆腐佢地驚過你
你每晚瞓覺係咩感覺?
醒左記得痾尿
未吸氣未落藥時,主刀醫生叫我自己由病床爬過手術台,之後麻醉醫生就開始落藥(手背有粒入藥豆豆),佢話可能會痛,但我感覺係由手背開始有液體涼涼地流上上臂,

之後姑娘叫我聞氣,本身仲好緊張吸好幾下都仲有反應,然後主刀醫生就捉住我前臂,同我講句「交畀我啦」,

之後下一次有意識已經係畀人推床上返病房,開刀位有少少痛感。
無感覺,訓咗一覺咁
會甩唔少頭髮
點解
好似會有麻醉醫生在場,你一醒就加藥
通常手術前禁食
其實幾唔公平
麻醉醫生又係專科醫生,同其他專科一樣咁pro,但收費少咁多
瞓醒一覺就做完,其實瞓得幾舒服
醒返就係十五年後 個仔變咗鬍鬚佬 個個用iPhone
點解?
樓主你早幾日有個post 講爆肺, 你話自己十幾日都未出院, 而家要做手術?
我記比野我聞我數 3 聲, 我心諗鬼咁精神, 數夠 10 聲比你聽, 印象中唔知數到邊, 之後醒左就話做完手術啦......
第一次全身麻醉個感覺係好似熄啲舊款電視機咁樣個焦點慢慢黑跟住就瞓着咗

第二次全身麻醉都冇乜點理佢 諗住橫掂都會瞓着所以自己合埋眼先 但係個姑娘叫我唔好合埋眼住然後就斷咗片
係 已經抆左即刻再爆過
我幾日前都全身麻醉完
埋位一野就訓左 一醒返成個人好攰 周身唔舒服咁
突然斷片,醒番就係準備移上床
然後好L攰....好L攰....好L攰....
有冇人醒完勁辛苦
放心,全程有麻醉師在場監察住。
外國係有唔少案例,係清醒有痛感,但唔郁得

不過呢d係用埋肌肉鬆弛藥先出事

如果真係清醒又郁唔到,連叫出口求救都唔會做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞