全身麻醉做手術既感覺係點

574 回覆
12 Like 66 Dislike
經驗之談,手術後會俾部嗎啡止痛機你,叫你痛就自己㩒下掣放嗎啡俾自己,如果手術後你唔係真係好痛,就可以唔㩒都得,因為啲嗎啡會令到你好暈好想嘔,仲辛苦過傷口痛!
千其唔好飲水, 醒番急尿到爆炸又柯唔出

10點吸氣訓著醒番2點
好好訓
痛左幾多日?
我同個醫生打賭我唔會訓著
我每次都輸
痛其實都係幾日,但都唔算好痛,但係咁嘔同暈,無啖好食
最後做完手術抖左幾多日出得院?
無試過 唔夠膽想像 如果醒唔返點算
食完feel到就黎訓著時手腳好似放軟哂咁
麻醉都係
其實我做完手術之後,有啲問題,之後要做多次,所以搞左好耐,第二次之後大概4,5日到
手術前會禁食,同叫你柯尿
唔係掛連做兩次咁慘
做完手術就食燒味飯咁癲?!take care吓自己身體好啲喎我上次做完足足食咗三日白粥
之前聽過有個講法係植物人有意識,會知道出面發生咩事,但全身郁唔到,叫唔到,開唔到眼,所以外人睇上去佢同暈咗冇分別。
中學做全身麻醉手術,嗰陣時啱啱八月就嚟放完暑假,個麻醉師問我暑假去咗邊度玩,話佢自己去咗旅行邊度邊度玩,我正想答佢我都想去嗰度玩,下1秒原來我就失去知覺了
唉,其實第二次之後都仲係有啲問題,出返黎,過左兩日之後,話要倒啲藥水落去個肺到,嗱到仆街,痛到叫救命!用埋呢招先搞掂
應該係手術有啲位漏氣位佢地一路都搵唔到,真係喊出黎,原先話手術加留院係4,5日,我最後係廿幾日…..
一吸氣打針就訓著 訓醒已經做完手術推埋左一邊休息
過程完全無知覺 唔洗驚
因為知無咩人可以數到十,所以自己極快數完一至十就睥住個醫生睇佢有咩反應,點知零反

醒返發覺柒係麻醉唔倒
無感覺 死頂唔到 打完針10秒到就無左意識 醒返就係病床懷疑人生
醒返感覺有啲似食安眠藥起身
屌我都驚係你呢個情況
今日未抆之前醫生都話似無乜漏氣
屌點知一抆完呼吸已經頂住頂住
個肺縮左4份1又要插返喉
好記得吸入式麻醉幾秒就無意識
咩事都無,醒返咩都做完
無感覺
我試過中途醒左跟住又訓左
好精神,下一秒已經醒番係房
正常黎講,
你會突然訓著咁,
醒返已經做完手術, 但就都會好眼訓咁嘅FEEL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞