全身麻醉做手術既感覺係點

574 回覆
12 Like 66 Dislike
醫生有開漱口水(唔係市面果啲),只能靠漱口水浪
一星期後個洞未埋口但面果浸肉大約都唔痛既
所以會用脷了返啲野出來 再用漱口水浪
用晒佢果支我自己再買Corsodyl繼續浪直到好返先停
同你情況差唔多 都係有兩隻生咩咗我都怕剝牙所以無理
之前做手術痛到攤唔平個人都無咩機會諗野,由1數到3已經無左知覺
做完4個鐘先醒返,個心口痛到裂開咁 抖唔到氣
姑娘好似話吸咗唔知笑氣定咩氣係咁
痛到完全落唔到床 食咗兩粒止痛都仲係好痛好慘
俾醫生摸JJ都唔知
反而醒咗之後
想痾尿但痾唔出嗰種感覺好得意
但聽到姑娘話再痾唔出要插尿喉
即刻鳩縮
上一次照腸鏡,吸左啖氣後醫生同我講你可以睇住個mon望住條腸咩情況,我連望都未望就冇左知覺
諗起好細個嗰陣睇過有單新聞係麻醉藥唔夠
條友半醒咁做手術
睇過之後有陰影
婚前昏後劇情
我阿媽之前做照腸鏡
佢話等等下恰著咗
然後瞓醒感覺好似等咗好耐都仲未推佢去手術室
咁啱有個護士行過
就問護士點解咁耐都未到佢
個護士話「吓,你照完啦喎」
今日做完
反而醫生無叫我數123
都係feel到落左藥幾秒就暈左
有冇對抗
戴上口罩,醫生數一二三四,到第五秒就瞓咗
做過兩次全身麻醉手術
試過兩次

第一次有對抗
嘗試倒數 10 9 8⋯⋯
醒返之後,我就喺度7 6 5 4⋯⋯ (lur脷咁數)
姑娘: 做完嫁啦

第二次有經驗
唔會再對抗
聞氣前一下 我同姑娘講一陣做完,
放返我部手提電話喺手邊

跟住就落藥
醒返第一件事,手係揸住部電話
我今次就知自己做完啦
ching咩事要成日做
冇呀
做完無想暈同嘔
醒嗰刻有冇覺得暈嗰陣係幾秒前嘅事
聽人講過 做過全身麻醉 記憶力會差左
有冇人覺得會?
暈之前有冇覺得開始攰?應該唔會feel到自己就快暈,係一野就暈咗,醒返先知已經做完。
係 突然就熄燈
之前就聽到姑娘叫醒我
監察麻醉係唔會插喉
全身麻醉加上做某啲部位手術要打肌肉鬆弛劑先要插喉

監察麻醉都要插喉
照腸鏡胃鏡嗰啲仲敢去照?
上次做手術全麻 係手術室出邊等緊
做之前麻醉科醫生過黎同我講解風險etc 簽張form 咁
隔5 分鐘 佢又去隔離床同另一個講 , 叫佢簽名

啲護士見到屌9 佢: 「喂 點架你 你做邊台架 識分身呀?」
我開始驚驚地

入到手術室個麻醉醫生話 :「 拿你本身果個麻醉科未到呀,我幫佢開住先啦。 佢到左我再比番佢啦。」

一醒左就問麻醉醫生:「開始做未呀」
麻醉醫生:「做完啦」
跟住自己開始講9野….

做完主刀醫生笑9我:「今次好快醒喎,一做完講咁多野」
(因為今次係第2 次搵佢做手術)
睇黎呢位打k仔
麻醉科藥物 好多都係比人濫用果類藥物, 梗係high
例如
氯胺酮
藍精靈
嗎啡
芬太尼
笑氣
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞