全身麻醉做手術既感覺係點

574 回覆
12 Like 66 Dislike
醒左好撚凍
不知不覺咁訓左 然後起身就完
成件事就好似幾秒既事
但事實唔知做左幾多個鐘手術
真,我醒返之後同自己對話咗20分鐘,唔記得講咗咩不過好有深度的
好似打機save load咁,瞬間過咗幾個鐘
外國好多例子
有少少唔同
訓教會感覺到時間流逝
麻醉係感覺唔到
因為你發夢既時候,d麻醉藥失效左
人體引以為傲既感覺同意識,原來咁易俾人呃

俾d氣體你聞下,就成功拎左你3,4個鐘既時間
利伸:我都有發夢
melatonin垃圾 食左3日之後就無效了
見住班護士已經準備梗工具 心諗我未瞓著呀 唔好亂嚟 但下一秒就zzzzzzz
醒返第一句就問「係咪返得屋企啦
youtube都好麻醉合集
個個語無倫次好好笑
不經不覺就失去知覺,醒返就乜都搞點曬。
上個月做完監測麻醉
叫我咬住舊牙膠,數都無叫我數,之後就直接幫我打針然後就訓撚著左,隔左一陣姑娘拍醒我,成個人彈撚左起身,原來已經做完翻左病房
個人勁暈勁攰
會唔會係你dosage唔夠炸
有分fast resolving 同time releasing
你食10mg fast resolving都冇用就應該真係唔岩你
全身半身都試過
完全唔會驚
全身:數幾秒就訓著,聽到有人講野但聽唔到內容,眼望依希到手術燈既光,自己眼球轉,全程感覺幾秒其實做咗成個鐘,做完臨醒之前仲發多個夢補眠

半身:做手部手術,麻醉師由打細針咁慢慢分幾次針,越黎越深咁落藥,全程清醒,做手術時好似有人摸隻手,其實做緊手術,不過無痛感
開頭麻醉果陣失控嘔咗一下,終於明白手術前點解唔比食野

如果細胆既全身最好,等於訓咗幾秒
訓係張好窄既鐵床度,好凍

幾個人圍住你,企到好埋

個麻醉師幫我插支針入手上面果個針頭度,話開始麻醉,冇乜特別感覺有轉變

然後就隊左個氧氣罩之類既野 cup住我既口同鼻,叫我大力吸。

係好難吸,好似無空氣咁,我要超用力先吸到

點知吸完三下左右,下一刻就已經做完手術矇矇矓矓咁痛醒,已經做完
留低遺言,比埋提款咭密碼
開始麻醉>心諗試下保持…>跟住已經發現咩都做完
from 個fd
3. 做做吓醒咗 講咗句痛 然後即刻加大再瞓返
之後成個week都冇記性咁
打完針,佢會叫你數10秒
數到第3秒你對眼就撐唔大
一瞓醒就做完手術 插晒喉 嘢都講唔到 又瞓返
唔洗驚wor

個感覺好似突然斷片咁

做完望下個鐘,乜原來已經咁晏啦

但要睇下你手術時間長短

如果做得耐 醒番之後個幾日 成個人都好似遊魂 唔知自己做緊乜,零記性

利申,全麻3次,半麻1次
每次全身麻醉完都會覺得好神奇
https://lih.kg/byhDkDV
#19 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
我2隻有問題既智慧牙都橫斜生,但
右邊果隻: 大半埋咗係肉入邊,但真係剛剛好無撞前邊臼齒,所以無害
左邊果隻: 掂到前邊果隻臼齒,但真係啱啱好掂住無迫爆佢,以前驗過無裂無盛,我又洧底怕剝牙,咁所以我就一直無理佢地

後尾係因為左邊果隻,雖然佢無迫爆臼齒,但佢因為斜咁掂住,同臼齒之間型成一個小三角位,我日日用牙縫刷了,結果佢地最尾都係蛀咗所以都係要剝果陣諗住反正都係,反正要麻醉不如一次過剝晒佢地一了百了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞