《姜維的大學生活》(4)【與其死在小人口,不如賭在自己手】

918 回覆
44 Like 4 Dislike
魔法師
姜維的身份和某個角色有關。

正確點說,是該角色有特別,所以姜維才特別。
係唔係董白 佢係董白嘅持有人?
諸葛亮徒弟?
諸葛亮意念傳左落佢到
or
司馬懿擺出黎嘅棋
修練後會去夜襲三女(?),「沙田篇」下星期完結。

之後會暫停一個星期。

我要從頭到尾看一次,看看有哪些伏筆在第一部收結。

四月尾開始「結局篇」連載,篇幅兩個月左右。

很多人物都會回歸,包括xxx

有人被吃,就是xxx
董白

諸葛亮

司馬懿
呂布
貂嬋
趙雲
獻帝
類似先知/修正歷史嘅人?
有關係嘅個位係正史先有定係小說都有?
小說都有。
姜維佢係咩實驗體丫嘛 會唔會同做實驗嗰個人 又或者同黃月英有關?
實驗無關,魔性無關。

暫時 26負評 x 2 + 13位讀者推 x 4 = 104分
我係呢個故第一個留言嘅人

嗰陣就係驚你見冇人睇唔繼續寫

由高登開始睇故 都算睇得多

呢個故真係好笑有心思 有故事性好睇 要諗嘢多互動有嘢玩

想講句加油 繼續寫落去 唔好爛尾
謝謝Bwa(哥帥我愛你),我也希望將故事完整呈現出來。

希望外在的事情配合到。

行文方面,我儘量寫得有趣些,避免讀者覺得「悶」。

始終網文和正規文學,定位不同。

創作方面,比起「作者」,我認為自己更偏向「讀者」。

所以我儘量寫自己作為「讀者」時喜歡的東西:

1)結局詳細些,尤其網文不像電視劇、電影有時限,各角色的結局應該詳細交代。自己不太喜歡結局大戰急促完成,然後直接在戰場完故的。就算明知有一堆老婆等待主角,也應該寫出來的。

2)世界觀平穩,不會打打下有外星人出現,然後全部好人壞人結盟上太空,然後異世界,然後平行宇宙。

3)減少悲劇。短篇故事可以悲劇,挑動讀者情緒。長篇最好不要,不然看了幾年,最後才出事,以後連重看都難受。

大致這樣,這故事有機會好長。

自己算算一個學期寫了多久。同埋又係作為「讀者」,我不喜歡頭重腳輕的故事,所以後面只會更詳細。

現在街頭打架都幾節,官渡、赤壁等只會更長。

可能要追好耐,不過水平會保持(差?),因為後續發展我有構思,只差在寫出來。

投票可以影響的,正確應該是有幾個方向,等讀者決定。

追得耐,你當是長期免費娛樂。

同埋,每一部中間長休,這休息是給我自己,也算是給讀者。

我連續追漫畫太久,也會疲累。
推!
辛苦了
跟獻帝有關?
呂布、趙雲

其他不答
獻帝叫貂蟬領養佢 間接係義父義母
佢其實係獻帝個仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞