德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進

458 回覆
396 Like 10 Dislike
越南難民,好多好有錢
同埋精英美國揀哂
因為我哋承認女比男早發育
有difference
如果啲大學承認黑鬼智商係差啲咁我咪ok囉
最低入學門檻已經係界線,過得呢個門檻嘅人成績都唔會差得去邊。

而家就係d大學想學生背景多元,唔係一味收d讀書機器。
老實講,係加拿大人同我講先記得
中國人賣豬仔,日裔集中營…
你講到咁輕鬆
落Vancouver china town
有塊牌你睇呢段歷史
Stanley park好似都係有
https://www.nytimes.com/2024/02/05/briefing/dartmouth-sat.html

用SAT做標準咪睇到,其實本身 disadvantaged students喺同一個SAT score已經比 advantaged students 有更高機會being admitted

而將標準試整到optional嘅時候,disadvantaged students係更難被錄取

A second finding was more surprising. During the pandemic, Dartmouth switched to a test-optional policy, in which applicants could choose whether to submit their SAT and ACT scores. And this policy was harming lower-income applicants in a specific way.

The researchers were able to analyze the test scores even of students who had not submitted them to Dartmouth. (Colleges can see the scores after the admissions process is finished.) Many lower-income students, it turned out, had made a strategic mistake.

They withheld test scores that would have helped them get into Dartmouth. They wrongly believed that their scores were too low, when in truth the admissions office would have judged the scores to be a sign that students had overcome a difficult environment and could thrive at Dartmouth.

冇咗標準試,sorry,學校真係會睇唔到呢啲potential students
分得清,但懶得去分
同埋太多拜金狗
咪係最尾落唔落手做又係另一回事
唔通application嗰陣又叫你寫household income嗰啲咩
就算寫咗,又點驗證真定假
standardized test其中一個目的就係比disadvantaged students去表現自己
班左癌搞錯哂成件事
美國大學生仲有個問題: 畢業周身債
係 你咁理解無錯

以前美國D大學係有規定要有幾多%嘅入學生係少數族裔 就係以前左翼當道時立法原意係保障少數族裔有接受大學教育嘅機會
實際操作就變咗排2條隊 黑人還黑人排 白人還白人排(仲有拉丁裔同亞裔等等 但方便討論只係當白人同黑人先)
咁因為唔同隊唔同競爭 可能結果係黑人只要50分就排到黑人隊入學配額 但白人條普通隊可能因為競爭大要80分先考到
個結果可能就係白人有人才因為配額制冇書讀 黑人有垃圾因為配額制變咗可以入大學
咁變相另一種唔公平
明明大學講明係睇成績挑選人才去培訓 但反而考得高分啲嗰個入唔到學
睇成績亞裔點輸
冇著數到,係公平返
搵未進化嘅野生物種比,玩咩。
印度佬係大英帝國時代咪一樣出到個拉馬努金。
係由蝕底變返公平,撚有受益
唔係冇,因為爛泥扶唔上柄。
比人賣豬仔都唔叫奴隸。
起鐵路果陣係日日死人。
好似話有研究話呢類政策文化反而令女性更加怕數學?
咁唔係制度問題,係個人問題

剩係睇成績收生反而d益咗d擁有較多育資源嘅學生
某d連登仔成日話香港升中要男女分開派位先公平,而家人地美國大學因應唔同種族嘅優勢劣勢去決定收生準則,又話唔公平

呢班連登仔嘅雙重標準真係天下無雙
即係話呢個係一個唔好的制度
跟能力收生請人咪係最公平囉
咁你首先要承認黑人係生理上係弱勢
男女分開排係基於生理呢D物理法則
係好制度,係執行嘅人有問題
我從來都唔認為黑人先天上係弱勢,係比人歧視姐

香港而家男女混合派位,正正你支持嘅「按成績」去派位,根本係求仁得仁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞