德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進

458 回覆
396 Like 10 Dislike
咁容易執行有問題的就唔會係好制度
理想制度同好制度係兩個概念黎
你都CLS的, 如果你認為黑人係被歧視, 更加應該支持禁止以種族考量招生
睇成績同holistic review都會,但holistic review嘅情況更加嚴重
呢個制度會有更多唔透明嘅準則,你睇返我上面個新聞就知,岀到嚟反而令disadvantaged student更難入

再講,你點define同quantify每個人嘅background
Household income? 私人嘢點去問,而且證實唔到
Postcode? 咁你咪更加助長 stigma
其實大家有相同智力相同水平 只要比資源去拉平教育差距 大家都有機會做最top果班 大家都有一樣嘅入學率 定你暗示緊我第一句講錯
咪係共產主義都係好制度嚟㗎
但係忽略咗人類本性
其實名牌大學係想收d多元背景學生
就係因為有色人種係弱勢,先至要喺大學收生上幫佢地一把,同埋佢地本身成績就唔差。
根本班woke覺得班黑人係蠢D但係又唔肯認, 咪整幾廿八樣冠冕堂皇的理由去合理化佢地的歧視
因為根本冇從克服困難中學到技巧。
人本來就好逸惡勞,有得唔痛苦,點解要痛苦,結果天份平平既人咪更差。
左膠係咁撚反智,希望共和黨可以做返十年八年
計面試 計課外活動 都係輸
Holistic review其實正正就係唔想quantify申請人,要quantify第一關睇成績已經做咗。Holistic review係去睇申請人嘅性格/經歷/成長背景適唔適合讀呢科,同埋比睇大學睇埋收咩學生先可以確保學生組合係多元。
我會將呢d配額視為安撫黑人的政策
好似玩大富翁咁
白人幾百年前已經開始玩
黑人幾幾百年前都係屬於被玩嗰邊
直到幾十年前先開始玩
要黑人同白人「公平地」競爭咪即係叫佢地唔好競爭 根本輸硬
如果唔優待黑人 令佢地有更多向上流的機會的話
可能會令美國引起嚴重的種族衝突
不過呢個政策玩到今時今日已經變成比有錢有學識的黑人父母後代搶哂d名額
窮撚垃圾後代都係一樣咁慘
我第一次咁認同你呢條撚樣。
無計, 有quota

而家連請professor都要開DEI位請D唔夠料的faculty返黎
你了解d名牌大學點收生先
我得罪左你D咩
終於有人講重點
安撫咪堂堂正正, 唔駛作咁多奇怪理由ge
同嗰啲醜撚到黑猩猩咁款嘅囡可以做荷里活大片女主角一樣道理
外國大學同公司要跑 diversity 比例數
即係學額/ management 要有幾多「minority」/race 做KPI
你唔 quantify咁你個準則喺邊? Blackbox?
然後上面個research咪證明咗,背景較差嘅學生反而怕SAT成績唔夠好,唔交上去,點知唔交衰過交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞