德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進

458 回覆
396 Like 10 Dislike
收PhD除左考慮學術能力之外應該考慮D乜
你搞到件事optional,咁每個人咪又係要諗交唔交好囉
窮嘅就要考試,重要煩惱夠唔夠分,交唔交上去
有錢嘅就唔使,用家底就屈到入去
有冇睇內文?
仲有百幾個傻鳩正評
咪用返佢啲左膠理論
睇膚色種族性別,繼續支持逆向歧視
例如睇下作性格係唔係真係適合

或者有d人係靠死讀書考到好成績,而唔係真係適合做研究。
咁點解 城大 MA Chinese 唔用廣東話教
聽唔明呀大佬,可唔可以講中文
考試分數係有用過中學校內分數去估嗰個學生喺大學嘅表現
有人會拗,呀咁你睇考試分數,咪又係最尾睇家底同種族

咁佢就分開兩group睇,一group係有背景優勢,一group冇
結果都係差唔多
咪interview囉,再加research experience(咪又係學術能力)
同你講呢樣野係evaluate唔到, 要evaluate研究能力的只有佢的publication, 但係呢樣野係theoretical science係做唔到, 因為undergrad基本上無能力做呢D題目的REU, 做得到的都基本上係aim top 5-10
interview有排in
仲要搵個岩field的faculty去in
都係唔明咁同我哋而家討論緊「該黑人加分亞洲人減分」呢樣嘢好唔好有咩關係
條友都就嚟深潛,一搬research結果就啞咗
我未講緊interview去睇下個人點,適唔適合做研究,而唔係剩係睇佢成績就算

名牌大學收生都係一樣,黎得大學interview嘅disadvantaged group成績唔會差,但呢d大學唔係剩係想收讀書機器同埋想學生背景多元
主題偏離咗少少
但我係主張唔應該睇holistic review嘅
即係個大學會攞所有嘢一齊睇,成績只係一小部份,有啲大學甚至唔收公開試成績
咁呢個過程可能就會有你所講嘅黑人加分亞洲人減分嘅現象,因為大學好似係會為每個種族開條隊岀嚟

我就覺得搵能者應該係公開試做標準,唔理其他因素,因為所謂holistic review到最後有背景嘅人更加會玩晒,呢個亦係另一個弊端
但係我太過emphasize喺呢點到
咁不如唔好考試,一切社會資源分配都係lottery就算
尼啲係逆向歧視
有話唔睇呢d野,但可以睇埋其他野

兩個差唔多學術能力同研究經驗嘅人黎應徵研究生,我作為教授都可以睇埋其他野去決定請邊個
interview都唔會睇得出條友係咪適合做research
呢樣要落手落腳做過先知
所以我話如果真係要judge research能力的話, 就只有judge publication, 但係呢樣野hard fields(例如theoretical math)好難做到
如果係真左翼應該係要咁做, 反正間間大學都一樣架姐
Tie breaker 咁當然啦
但而家所謂holistic review係冇準則,搞到成件事更加黑箱同埋考生更大壓力
時間就得咁多,你點樣分配優先做咩好?
其實係,歐洲大陸反而更加似呢個就system
做題印度屈機得多
phd admission tie breaker可以兩個都出offer, 最多咪下年收少個

所以依家您係英國就算全部A*,只有您係asian, middle class, 父母健在,身體健全,無奧運金牌,音樂神童,您可以expect 係入Warwick尼個level
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞