德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進

458 回覆
396 Like 10 Dislike
中學派位淨係睇中英數三科,大學淨係開語文科?
讀書唔係成績至上唔通係屌西隊草至上
準備全部都係華裔學生
做咩自己駁自己姐
男女分開派億個理由係因為11 12歲果陣女仔發育早過男仔,而成年後男女能力相若
運動會分開男女係因為男女體能的差異

咁你解釋下有咩身體方面的理由去跟種族收大學生先? 你講到而且有研究支持的話咪比你set quota囉
美國名牌大學都好多人自殺
科大成日比人笑做到亞洲MIT (自殺率)
分開種族係因為美國唔同種族社會經濟地位唔同,影響到佢地擁有嘅教育資源,從而影到佢地嘅成績。呢d都係一種差異,又唔見你出聲?

同埋就算冇咗種族quota, 大學一樣可以用種族/膚色等等因素點樣去影響學生個人性格同特質去決定收生標準,加州已經係一個例子
所以未唔好比d學生喺高壓環境中成長
運動員offer到運動成績比學校喎, 當交易收低少少大部分人都會接受, 雖然我個人唔同意
但係跟種族收生果堆受惠者本身offer到d乜比間大學先, offer到唔駛比woke踩場?
例如佢性格適唔適合做研究,係唔係死讀書

就算普通出去見工,都唔係剩係睇成績,公司都會interview睇下你個人係點

唔通呢d又叫裙帶關係?
駁唔到就開始含糊其辭人身攻擊

講唔過就用呢個世界唔係非黑即白黎做藉口
你覺得有色人種一定成績差?同埋入得名牌大學成績唔會差得去邊

照你邏輯,一個全面嘅學生比剩讀書嘅學生對社會同大學更有貢獻,咁更加唔應該剩係睇成績去收生
你確定非亞裔好知自己做緊乜?
好啦原來你唔知現實係點一味係自己幻想的烏托邦生活
大學點會唔怕金主
係你講唔過我姐,根本呢d名牌大學一路都會唔同方法去審視一個學生係唔係一個全面嘅人,特別美國教育強調全人發展

根本好多連燈仔見到有色人種就發哂癲
就係因為睇考試睇得重
你考到一堆星就可以入到,唔需要用家底去衡量
結論係你條友自打嘴巴
其實重點唔係咩種族,重點係「知道自己做緊咩」,有獨特性。

講咗咁耐,你都唔明我講咩
你講得非常好,但係反轉講

由學術轉做運動,

種族一樣有高低差,但係比賽競技就要「公平」競爭。

其實點樣先叫公平真係好難定義。
性格岩唔岩做研究一個簡單的interview係睇唔到, 因為研究需要的性格係要好長期睇先睇得出, 唔係單純一個interview或者睇sop ps就睇到

你所講的interview真係咁有用d公司就唔會成日請鎈人啦
現實唔代表係正確,同埋大學係一個鼓勵改變,比社會行得前一d嘅地方

成日話按種族收生唔公平,d大學對校友/巨額捐款人/運動員有特別優待先更唔公平
你覺得d名牌大學完全唔睇成績?
上面咪講左係中小學度加資源而唔係係大學度set quota, 唔知係你真心睇唔到定係度迴避
同埋學你話齋, 窮人唔馴靠背景都入到神科, 究竟你的理念論點有幾多contradiction
美國讀大學好撚高壓架老友
反而香港細好多
We all love equity
拿係你講渣喎, 唔好塞你d歧視落我度
我邊有講過某d種族成績差d

你點衡量社會貢獻? 絕大部分研究都對社會無貢獻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞