德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進

458 回覆
396 Like 10 Dislike
班美藉日裔被迫賣自己財產又集中營,到依加都少見日裔0元購
不嬲左膠係最racist 嗰個不過條友係玩膠傻西嚟唔駛理佢笑吓就ok
NBA都冇
收皮啦,賤種種族主義者karen
back to africa
唔係因為佢嘅膚色,而係佢嘅膚色帶比佢嘅經歷,因為有色人種喺美國係弱勢
越南難民咪又係一樣條件好差, 但係啲後代個個都係律師醫生, 呢啲又睇唔到
佢地會話越南移民係追夢
你屋企冇錢要你用時間換錢去打工仲講咩做義工

都未計當人人都知做義工有助入學時義工名額就有價有市,例如要「出錢又出力」,活動費用自費+捐錢先有得做

衰啲講,有天份嘅去校隊成本可能仲低啲
UT Austin 本身已經好多亞裔
老癮實實做越南難民後代的條件應該唔會比黑人後代差
因為越南唔完全係冇學識
但黑奴後代就真係完全冇學識(當然有少數黑奴係有學識)
即係中產(有學識)仔女上完堂 有野唔明問父母就得
公屋(冇學識)仔女上完堂 有野唔明 要搵人解釋的難度大好多
如果係當初要扶助弱勢社群竹向上流,應該係中小學補㡳幫佢地取得好成績,而唔係在大學劃個配額畀佢地。
咁係應該改善社會環境,而唔係叫大學埋單畀特別quota 佢地。
可能大半新生變成黃種人
咁種族quota睇種族定睇經歷?
弱勢你可以有其他補助,令佢地達到個standard,而唔係格硬將條及格線專為某啲人拉低
我唔知你哋個腦咩構造
證明右膠都係低低哋
其實智力同知識水平過咗一定程度就handle到大學課程
考試制度最top嗰班先入到只係簡單方便嘅篩選方式
唔代表只有佢哋先handle到
德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進
https://lih.kg/bGDxgpV
#69 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

你點睇?
因為某d種族係弱勢,導致佢地受良好教育嘅機會相對強勢種族少,加上大學希望學生背景多元化,所以要有種族quota。

而家d紅州唔比大學有種族quota, d大學一樣可以用學生個人經歷去作為收生標準,維持學生背景嘅多元化。
紅州其實干預緊大學嘅收生自由,但右膠右癌竟然走去支持
真歧視叫收生自由就唔得?
逆向歧視叫收生自由就得?
大學因應唔同種族嘅實際情況去調整收生標準,確保學生背景多元,邊忽逆向歧視?

反而用剩係用成績作參單一標準,忽視唔同種族喺社會面對嘅實際情況,呢d先係真正歧視
胡紅玉當年已經做咗
但gop 呢個規距先最唔歧視,唔係睇學歷,睇成績,係睇人種決定先係帶住有色眼鏡去睇人。

要人施捨先有個學位其實都幾侮辱
智商歧視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞