德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進

458 回覆
396 Like 10 Dislike
係因為加資源並唔係一時三刻加到,仲要唔係立竿見影,所以先要喺大學set quota。仲未計大學要收全面嘅學生,唔係剩係睇成績。

香港讀醫科入學要面試,窮人入到醫科係證明咗大學唔係剩係睇成績同有冇家底,反駁緊你剩係「睇金主」嘅講法
所以唔應該咁高壓
我又點講你唔過呀
你講野一直都無point人地點駁你
咁你對大學收黑人咁大反應做咩?

既然衡量唔到社會貢獻,咁就唔好講咩運動員用運動成績做交換
你無錢搞d咩大學? 點樣拎資源做研究? 點解請d勁的教授? 淨係靠grant死得人多
自爆感覺良好而唔係打算從根本解決

個討論已完
出黎社會大學仲高壓呀老友
條woke自爆自己先係最歧視果個
係咁一味有色人種前黑人後
咁你即係支持大學收更多有錢學生,方便吸納更多捐款?而唔係睇成績?
世界上任何事都係無絕對公平, 只有相對公平
有錢人可以花錢請專人教導, 窮人呢?
有錢人可以花公買pass paper, 窮人呢?
有錢人可以專心全意去應付競技, 窮人呢?

最多只係確保大家上場既時候, 用同一個標準, 同一個規則
就睇最終表現分高下

當用一個標準去追求公平公正既時候, 係另一方面就會唔公平
所以點解早十幾廿年前, 就已經爭論, 乜野係公平, 乜野係公義

再講, 人天生有美醜, 智力有高下, 就連條巨龍有人可以30cm , 有人唔到10cm
所以人天生就係唔公平
我幾時有話過支持收多d有錢人
但如果有你所講的holistic assessment 咪會咁
睇考試無論你係有錢定無錢都放係同一個標準度度

你contradict完自己未
唔夠人講就亂咁塞d野落人度, 用共產黨語言即係亂扣帽子
你走住屌
主要係其實你係求過程公平定結果公平,呢兩樣嘢極少情況下可以並存而冇矛盾,尤其如你所講人點都有高低美醜

條左膠要嘅只係用種族歧視嚟達成佢自以為嘅公平結果實有人明明唔qualified 都會獲得學位同獎勵、有人明明仲叻但因為種族問題被拒諸門外sounds familiar?
https://www.cbsnews.com/news/ivy-league-acceptance-rate-higher-for-wealthy-lowest-for-middle-class/

"Ivy plus" colleges — the eight Ivy League colleges along with MIT, Stanford, Duke and University of Chicago — admit children from families in the top 1% at more than twice the rate of students in any other income group with similar SAT or ACT scores, according to the new analysis from the Opportunity Insights, a group of economists at Harvard University who study inequality. Families in the top 1% of earners typically have annual income of around $611,000, the researchers said.

holistic assessment喎
又以為成績好等於叻
因為校友,巨額捐款人嘅下一代優先取錄
我有提過成績咩ching 有妄想症建議食藥啵
條友明明無講過種族都屈人地覺得某D種族成績差
根本係佢自己潛意思歧視緊人地
左膠先係最racist 係常識
係woke渣
利申: 左膠
反種族quota背後原因係認定某d種族嘅成績比較差冇咁叻,但因為種族quota而令佢地比成績較好比較叻嘅人容易取錄

我想講,成績好唔係去衡量叻唔叻嘅唯一標準
西方國家先係最多種族歧視
由頭到尾都係右膠右癌話某d種族成績差無咁叻,但因為種族quota而入到大學

而家駁唔到,就連講過嘅野都否認,真係好無恥
呢個係你嘅背後原因啫,你呢個racist 我真係覺得你好噁心,竟然預先認定某啲種族會underperform 所以要俾quota 佢哋

我純粹係pro 過程公平 我又冇講種族又冇講成績係你以小人之心度我,塞啲字入我把口度

好在你係喺有言論自由嘅連登咋,喺reddit 你呢個racist 俾人ban 咗十世喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞