德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進

458 回覆
396 Like 10 Dislike
做義工、volunteering都係一個好好的課外活動,
其實係show品格、character、social awareness

人唔笑狗都吠
普遍認同女比男早發育,而且講出嚟唔會畀人話歧視

要以種族分學位要先承認黑人智商低
所以我成日話右膠右癌會令社會倒退,剩睇成績只會收哂一班讀書機器。

不過唔比大學直接用呢d準則去收生,大學一樣可以用種族、膚色、性別點樣影響學生成長去決定取錄與否。
讀大學唔通係開parties隊草?
大學冇課外活動? 剩係得讀書?

同埋唔同背景嘅學生喺同一間大學,其實促進交流,令佢地思想上有碰撞,同時建立同理心,識得企喺唔同人嘅角度去諗野,呢d先係大學教育嘅真正意義。

不過右膠右癌(特別香港嗰班)永遠都以為鬥高分就係真理。
咁假設Nigger以外就有錢?
咁現實係黑人讀書係弱勢, 我只係覺得用quota黎幫係唔合理
課外活動還課外活動, 你做得學生的, 讀書都係職責之一
你連基礎知識都未學好學咩人讀大學
再者同理心待人接物呢D係中小學都學左, 做咩要推到大學先學

左膠左癌的思想真係莫名其妙
咁計落窮鬼買日用品都要有折頭啦
其實d名牌大學嘅入學門檻都唔會低得去邊,你唔係以為入得去個d連基礎知識都冇?而家講緊滿足最低成績門檻之後,用學生嘅背景去作為其中一項收生準則,而唔係剩係睇成績收d讀書機器,不過右膠右癌永遠都係非黑即白。

同埋大學入面有來自世界各地嘅人,同中小學完全唔同。
香港都要
個個 SAT 爆分
紫衫係矮,所以equity角度佢要兩個箱
套用係大學角度,即係承認佢地弱智,所以要俾兩個箱佢

另外呢個世界唔係所有野都同睇比賽一樣,係咪救火都要人人有份參與先公平?
咁見工又話唔準睇膚色唔請人?
根本就係逆向歧視
要做嘅係改善弱勢嘅socioeconomical status
多啲免費教育支援 social safety net
而唔係改咗把尺佢
又要LOOP
你估下邊柒個黨一上位最鐘意CUT教育開支囉
因為無法即時見效, 又唔肯定有無結果, 又無得搶光環
AA係好多問題啊
但除左Great Society個期有一堆教育資助法案
你睇下之後仲有幾多教育公平法案真係推進到
就算州一級好似Tennessee Promise個D又真係好多州做到咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞