德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進

458 回覆
396 Like 10 Dislike
問題係要用種族劃分

變咗某啲種族嘅能力明明偏低,擺到出去社會上唔係精英
但因為種族保障下

你因為純粹種族普遍低分,個收生線就要推返低你俾你保證入讀。
有幾多位純粹係睇你個種族有幾努力生仔

聽落好似唔錯,但咁做對其他種群本身就係努力嘅好不利。
首先可能佢地人口佔比例少,得返好少位爭,跟住因為特別努力而個收生分就超高,仲要高得嚟位就係得咁多。
咁大學本身就係一個講求智商嘅地方

你無咁嘅智商點解要去爭?
點解要低智商都有得爭?
咁對高智商係咪唔公平?

限國藉都可以理解,驚好似支那咁樣人海戰術,會有好大國安問題
但本國以內根本唔應該係咁。

本來低智商就唔需要大學,只係需要學院。
其實坊間本來就好撚多要求無咁高嘅學院,而唔係叫啲頂級優秀大學Cut低嚟就你。
佢條友根本唔知咩係學術能力
咪玩師兄,做嘢未
老豆老母有錢有見識
暑假“去外國做義工”,參加少年團,滑雪/騎馬,喺名人/官員嘅機構有學習/實習經歷,識彈鋼琴已經最basic……
我老豆老母冇讀過大學,我冇參加,亦冇錢過呢d,只玩過什麼青協工聯會大會堂嘅活動已經覺得好充實。但同上面比,絕對係屎,一潰千里,自卑到絕望,分分鐘人格扭曲變成m,做隱青每日不斷自慰先可以發洩發洩我苦悶
上面個左膠話大學會識睇邊個係用家底屈入去
老細唔會想得罪有錢家長
明面上人地活動多過你
“意義”大過你
咁有咩理由收你?
雖然你地考試都係滿分
所以話 holistic review根本就係joke
黑人專用座位,巴士
黑人專用學位,大學
奧運會係混合比賽?
人哋gender study 啲研究鬥woke 就上到位咪脫晒節囉
一切由選左個黑人基佬奧巴馬而起
男女混合派位背後邏輯就係「按成績」去分配學位,唔係男仔一條隊,女仔一條隊。

呢種邏輯同你爭取美國大學要按成績去取錄學生一樣,唔係有色人種額外一條隊,咁你又點解反對男女混合派位?
你係反罷工反到痴咗線嘅廢中?

而家香港咁多學生自殺,正正就係高壓環境導致。研究冇人做,好多時係因為個社會太過功利,做研究花費時間長同未必一次成功,好多人覺得研究「搵唔到錢」先唔做,香港社會已經係一個例子
未就係社會太過量化每一個人,攪到今日咁
唔剩係睇學術,等於睇群帶關係?諗野唔好太非黑即白
咁入得呢d名牌大學嘅人(唔剩係黑人)隨咗成績有返咁上下,人地係好全面,唔係剩係讀書,呢批人都係發揮所長。

以運動員身份入學,其實某程度上係降低咗入學嘅成績要求,我反而好奇你呢種成績至上嘅人點解會支持?
諗野唔好非黑即白,讀書以外仲有其他野,讀書同佢地唔係對立,就算參加party都可以讀到書,更何況課外活動唔剩係得party

其實你係唔係死讀書嘅人黎?
愛因斯坦讀咁多書,但唔代表佢係死讀書,佢到最後真係活用佢所學貢獻社會

但我講嗰d讀書機器(仲有d係課外活動機器),係由細到大比人催谷佢不斷讀書,不斷參加課外活動,作為入名校嘅手段。但呢d學生本身其實唔知為咩要做,有咩意義,將來想成為點嘅人。呢種人亞裔人佔多,亦都係考入名牌大學輸蝕嘅地方
成日以為某d種族智商就係低,反而睇你留言我就覺得你個人智商低
你將香港名校嗰套收生標準代入咗去美國?
唔想得罪班有錢家長 >>>講緊班右睇右癌?
一樣有窮人出身入到醫科
咁你駁丫嘛
BU Social Science出身嘅廢柴公務員 會員

上次叫你證咩全民退保,問你十世都解唔到點解Sustainable finance
你仲未撚識解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞