德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進

458 回覆
396 Like 10 Dislike
因為佢地見到d學校多左黑人就自我滿足覺得自己拎左道德高地
但係佢地唔會理D黑人係咩黑人, 會點樣影響到其他種族
你咁樣佢又潛嫁啦我要睇住佢點樣自己比自己駁到出唔倒聲
所以左同左膠係要分清楚
應試教育又好,補習又好
至少無論背景如何,你過嘅係同一關
你開條隊,咪又係抹煞咗其他族裔嘅努力
準確d應該叫進步膠或者woke, 左膠都唔一定支持呢D野
我諗我同你最大唔同嘅睇法係

係大學想學生多元?
定社會想求大學要學生多元?
同時 公司企業想員工多元?
定社會想求公司企業要員工多元?
社會/大學如果唔跟呢套社會要求/期望嘅時候
會有幾大麻煩出現?

得由始至終相信
有能者居之 應該係古今中外最有效率分配資源
最經濟嘅做事方式

大學/研究所/職業訓練學院定位都有所不同
入唔到大學
唔夠人爭都仲有好多地方可以增值
黑人天生體格比亞洲人強
學術勁嘅黑人就跟一般學術方式入
體育勁嘅用體育生資格入
兩者都唔得 唔好意思 有比你更適合嘅人
試其他嘢得唔得呢?
(題外話 亞洲人體育生資格入會唔會有優待?
如果冇 點解又冇 亞洲人只可以靠讀書叻
唔可以靠adjusted天生體格嘅體育分數入學又公唔公平?)

大學我當基本要求得你就讀喇
研究所level學術喇呱
係咪可以純睇天賦成績 定又要多元

白人黑人黃種人嘅關係
可能就係斑馬 馬 同 驢嘅分別
根本上有基因/能力上唔同嘅差異
點解就唔可以根據天生嘅基因差異去做適當嘅嘢
點解要為咗多元而多元
馬都可以有機會出現特別勁嘅個體大力踢得死獅子
係非洲草原都生存到
斑馬都可能出現特別捱得嘅同驢一樣咁耐操耐勞
以上兩者佢哋都會成功
只不過絕對唔會係大多數
係囉重有體育生條path揀
係要用成績去減Asian學額
與其話社會, 不如話係最多聲氣的woke
人地做D唔岩班woke心水的野就批鬥人, 比你做大學同企業用小小錢請幾個DEI post塞住佢地把口咪算
玩DEI仲衰添呀, 行家一望張cv就知邊個係用DEI位請返黎
所以big tech 21年鳩請嗰班咪扮話經濟唔好,一嘢laid off晒
其實你係假設咗d名牌大學收生panel唔識睇申請人嘅背景

同埋剩係睇成績的話,有家底嘅申請人一樣可以由細到大比錢谷

而家香港升中派位男女同一條隊按成績去分配學位,有班連登仔未又走出黎話歧視男仔
可能忙住偷嘢

無啦,鄰國人口中嗰種「做題家」睇怕都唔係你諗嗰種備試操吓題,係一日操12-16個鐘嗰種,白人都唔會有,唔係全名點會叫「四眼碳水做題家」,如果只準以公開試做唯一標準,美國一定有足夠數量鄰國二代/新移民將哩個趨勢帶過去

我就覺得set啲minimum SAT score,達標之後院校再唔以種族為標準收生就夠,minimum又唔太低例如跟acceptance rate 5%就以大概top 10% applicant個分為標準,咁起碼就算收咗個黑鬼你都知佢有啲腦

其實就比較似而家美國私立收生方法,只係少咗種族因素同埋未計金援
都話左升中果單係男女生理問題
正如鬥聰明, 一個IQ 80的人同一個IQ 120的點鬥
香港嘅學店算唔算justice
equity 我理解為「做人情」
你都唔否認人一多出幾多防死背嘅題目都無用,咁你講哩個制度結果就係咁多年都出唔到幾個科學諾貝爾獎

畀你做到絕對公平之後嘅ceiling低,相比唔公平(院校自己準則揸fit)但之後ceiling高,邊個公平啲就固之然已經答咗,邊個好啲我就會揀後者
你咪睇返我上面post Dartmouth College 個收生結果囉
你話就算睇收生背景,其實都係估估下,到最尾反而令班disadvantaged students 入唔到
大大個research結果岀咗嚟你都要拗

睇成績你係可以話畀錢谷,但係至少每個人係考同一份卷
我已經講過唔係完美,但至少係一個機會可以向上,而唔係一個窮人冇consultant屋企唔識點幫小朋友規劃嘅家庭 vs 一個父母有晒degree,會做好research點安排去幫小朋友maximise入大學嘅機會

升中派位我冇講過呢啲嘢,我亦都未有睇過相關research所以唔評論
又nobel? 屌你都廢事, 我係時事台已經駁左唔知幾多次仲講

收到堆死讀書的咪收到, 佢地跟唔上的自然跟唔上, 起碼個制度公平先
有能者居之我認同,但點樣去界定「能者」都有排拗。如果唔同人種有差異嘅話,點解剩係用成績作為唯一標準去界定「能者」?仲未計大學唔係剩係讀書同班入名牌大學嘅有色人種成績係唔差。

如果你唔係剩係做讀書機器,有獨特之處嘅話,不論你咩係白黑人定黃種人,一樣入到大學。會唔會亞洲人大部份剩係識讀書?

想要個社會多元,要從學校做起。比學生係學校入面接觸到唔同嘅人,識得從不同人嘅角度去思考,有同理心,呢個先係學校教育,特別係大學教育嘅真正意義同目的。咁受過呢種訓練嘅學生出到黎社會,自然識得易地而處,對社會都係好事。
其實我冇記錯,死讀書果批都有出過Nobel。
攞唔攞到Nobel,反而係讀完出嚟嘅際遇多於在學。
美國班liberal progressive一直都當班African American 係吉祥物
https://www.nytimes.com/2024/01/07/briefing/the-misguided-war-on-the-sat.html?fbclid=IwAR0r5G8AuZzmsGZRmWjq_WuwLHhnv9hBKCnK2QgqkRD6rVc8vGdFJZEMGB8_aem_AUqPZUqEiD-C295TEwqg31BSEryytnyN2ThT6LRDNARyZkTHgWdk035tFhJNm-tmbJk

Test score係predictive 過 High school GPA as college GPA

Stratify咗 advantaged 同 disadvantaged students之後,個 correlation 都係差唔多
你又點解釋?
佢哋識條撚統計學。
Dartmouth 件事係因為學生完全唔交成績,我亦都唔係話要大學完全唔睇成績,同時名牌大學亦唔係完全唔睇成績

我只係話,成績唔係唯一標準。
班所謂woke撚攞晒data岀嚟又會扮睇唔到,然後繼續嗰三幅屁
仲有研究所睇成績收生之外,都可以睇埋其他野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞