德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進

458 回覆
396 Like 10 Dislike
D大學剩係睇成績嘅話,一早就主動放棄種族quota啦
我發覺條友邏輯有問題。

IF(黑人 == 智商低)
安排佢哋入另一條隊
ELSE
大家排到條隊

冇其他,因為講窮,19世紀華工生存仲惡劣,排華法案到194X年先解除。

又一句Because I am black又蒙混過骨。
No la。
你唔覺佢地一直都迴避緊幾樣野架咩
等佢地真係回應左先再同佢地慢慢討論把啦
喺香港就話填鴨話讀書機器,出到去淨係識死讀書又調返轉頭話唔準考慮考試以外因素,反智
咪係
點解唔係畀多啲support佢哋去考大學,而係整條隊去guarantee佢哋入到
香港死讀書個原因係因為個讀書文化太着重背重同操練, 當然你可以話係因為考試比重高, 但係如果真係想分學生能力的出好題目已經分到邊個死讀書
係近年HKEAA班友唔肯出好題目姐, 八九十年代有唔少經典題目, 死讀書根本搞唔掂
理念上有衝突。
但係呢個議題上倒是觀點一致。
佢哋本身成績唔差,點解又要開條隊畀佢哋
成績已經做咗第一層嘅篩選,進一步嘅篩選唔一定要用量化到嘅標準,係咁嘅話大學唔需要interview,就咁睇分數,收哂最高分嗰d就可以。

唔quantify唔代表黑箱,因為剩睇成績唔代表個學生真嘅「叻」或者適合讀嗰科。
其實美國黑人比華人情況更差
我相信鄰國高考唔會無好題目,問題係人數一多規模一大你點防止靠操靠背就可以做top幾%?reddit班鄰國人都笑鄰國有一大班「四眼碳水做題家」

而家黑鬼有利就話要改,但講話要以公開試做唯一標準嗰班,如果知道美國有幾多哩類「做題家」二代或新移民,變咗鄰國人拎到比黑鬼更大優勢,相信班人又唔會咁諗
即係點support?
呢d資源需唔需要競爭?
因為就算優質中學比配額黑人
去到最後都會變成「點解唔用成續黎決定」呢個問題

不過我諗階級固化應該係每一個國家都有的問題
優質的資源總係比中上流人士佔用
窮撚唯有含撚
咁好多人成績都唔差,就係要靠holistic review去選擇最適合嘅學生,仲有睇埋新生嘅組合

定係某d申請人剩係識讀書,但其他方面唔得?
等等,我有一個問題,點解白人,黃種人、印度佬可以做到做題家,反而黑人唔得,佢哋係咪有咩缺陷?
呢個世界無完美的制度, 任何制度都會有堆人玩規則
最重要的係個制度要公平同埋pros and cons有D乜
要公平就只能夠quantify唔同的指標, 最能夠做到呢樣野的就係standardized tests
Holistic Review唔係用成績做篩選喎
重有好多學校係唔睇SAT/GRE添

Interview係喺quantify咗嘅基礎下,進一步篩選
而家係講緊冇規範準則,唔知嗰個人背景咁就咁睇所有嘢喎
有背景自然多機會,多活動,校內成績又好,又係好中學(例如貴嘅私立學校)岀嚟
冇背景嘅少機會,學校未必岀名,又冇錢參加活動

而家你呢啲背景嘢講緊冇正式嘅quantification去standardize呀,唔通你憑直覺覺得
「呀~呢條友似係minoritized,我weight佢重啲先,是但啦let’s say 10 times」咁呀?
但係好可惜學校唔會咁做囉

咪又係返返去嗰個point, 到最後又係背景差嘅人反而更難入
本身standardized test咁入咪可以
Examination oriented又好,無論你咩岀身都好
考好個試就有機會

我係覺得呢個辦法唔係完美,但總好過holistic review
何以見得,係黃種人克苦耐勞唔出聲。
排華法、日本人集中營,雖然久唔久有人提,但佢哋冇用呢啲理由去燒殺搶掠。
咁你點解釋開放咗SAT optional之後,disadvantaged students更難入大學嘅結果?
GRE同SAT性質唔同啦
GRE唔係用黎考學生相關的學術能力 特別係STEM果堆睇GRE無意義
當然有人話GRE成績某程度上反映學生的決心 睇你點睇
中國紅全面進場,因為有錢
Sorry唔太清楚GRE個system點run
其實考試制度相對公平。
大陸佬有句講得好,你用咩同官二代富二代比,就只有考試。可以拉佢哋落嚟同你同場競技。當然人哋神裝一身,你係無料白板戰士,係難打,但唔係冇機會。

當然,而家有新方法,就係我們是最後一代。
班人重好意思叫自己左膠
有錢嘅請個consultant返嚟,由細開始tailor定活動同揀學校
冇錢嘅就冇活動,去公立學校,想努力用公開試入嘅機會都冇

個差距就越嚟越大,但係班so-called左膠就覺得咁樣先係啱,為反而反
咁support左喺邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞