德州率先禁止大學以種族、膚色、性別考量招生及雇用! 19個共和黨州將跟進

458 回覆
396 Like 10 Dislike
Liberation 似係話不如所有野免運費任拎 咁咪無偷野呢回事囉
印度人呢
你全家比緊黑人屌呀
果然左癌唔敢回應資源問題
咁講法要用埋家底黎做收生考慮喎
Karen同支持左翼兩條痴線佬唔敢回應

其實內地高考出卷計分, 以及大學招生都係做同樣既野
咁做原因係各省既教育資源不均
如果統一出卷, 統一招生, 基本上985 211全部都會係某D省既學生

回答你個問題, 如果黑人普遍都能夠憑自己考上大學
咁就唔會出黎嘈, 究其原因, 都係普遍黑人社區都係比較窮
而該社區既學校有幾多資源, 係直接受果個地區既富裕程度影響

至於黑人係咪天生智商比較低, 我就不討論, 連諾貝爾獎得主都瀨野
人生來就不平等, 有D種族天生身體質素爆錶
但講到智商, 點解就有好多人無法接受種族天生就有高低
so?又唔見nba/大學球隊為咗平衡返球員d種族數,加亞裔分減非裔分
一試定生死唔係完美,但公平過垃圾holistic review先
家境好,有人脈自然多機會去做唔同嘅活動,屋企亦都有資源去support
唔同學校嘅校內試,平均成績又有唔同
呢啲holistic review更加冇一個quantitative嘅方法去衡量,去standardize每個學生嘅背景差異

到最後都只係compare apple with orange

一試定生死唔係完美,但至少大家面對嘅係同一份卷,係一個比較standardized嘅方法
你可以拗話有錢啲嘅可以補習 whatever,但至少唔會係黑箱去揀
奇就奇在啲死左膠對呢類事不聞不問
有冇諗過當年俾人賣過美國做豬仔都好過留喺清朝做韭菜
You are racist
先唔講你歷史觀錯
你呢套講法同啲中國人過咗幾十年仲日日J緊南京大事件喺道屌而家嘅日本人有咩分別
點解大學可以/需要咁做?
學術機構用學術能力去做界線嘅問題係邊?
同樣地我唔會質疑體育機構用體形/肌肉量/肌肉爆發力用界線
你要知道, 美國既教育資源唔係聯邦統一調配
而係各自社區自己安排, 所以有錢人既社區, 該區既學校有更多資源去提升教學質素
但窮人社區就要含
很抱歉, 窮人社區普遍係黑人/少數族裔聚集地

自由派果套, 其實並唔係唔可以行, 但係定左個標準之後, 就要嚴格執行
容許大學有部分名額俾窮人社區學生去爭, 爭來爭去, 都算係擇優而錄

可惜既係, 美國個玩法唔係咁, 其實美國而家係玩緊逆向歧視
笨蛋歧視聰明人
肥婆歧視瘦女
有色人種(不包括黃種人)歧視白人

而所有野都被聖母戇鳩被冠以多元化之名, 所以美國先會咁亂
咁政府有責任分配多d資源落去果d區度
但實際上咁比無意義㗎喎
美國南部一定係Hispanic 同黑人多啲
唔通今日我係華人區開間華人超市又要叫個白人揸半個鐘車過嚟返工都唔就近揀幾個華人嚟返工?
咁既話應該全部中國人+印度人
中國人無你想像中咁勁
好合理,又唔見運動項目 non黑人有得加分
你認為名牌大學收生panel嘅人唔識分邊d學生係靠家底去谷活動,邊d真係有獨特經歷?
有一種理論:
因為黑人窮,因為種族歧視和過去嘅壓迫,導致冇條件,
所以考試唔好
優惠政策補償
美國政府唔會做咁細既事
而且成個社會係blaming the victim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞