紐約時報:美國計劃放緩電動車轉型步伐 放寬「尾氣排放法規」!

382 回覆
44 Like 4 Dislike
連登仔: 係你對電車悲觀
事實:上至沙地油王下至恐怖分子都係land cruiser
英國皇室都仲係揸緊rover
根本hybrid 係搵到個sweet spot
只係政策連hybrid 都容不下
https://youtu.be/_Z_V5ggUo2Y?si=2TnA0gjXkHhICb-r
UN啲任務車都係land cruiser
點解啲電撚咁有自信
班友講到Toyota就嚟執
我成日講,件嘢好自然會取代到

LED就係個例子,一出就好快取代哂啲光管,跟本唔洗補貼
的確如此
俾我揀我會揀hybrid 多過電車
呢個例子有D...其實LED某國有大量補貼
唔係做唔到咁平
不過都叫取代到光管

而電車係補貼左都取代唔到
T for Toyota
撚鳩BYD玩電車
咪玩啦day 1日本一出藍同白led啲order已經多到癲間公司短短幾年多左起碼十倍生意,當然人哋quality都係好

你講個啲跟本唔夠人好唔夠人平係某國自己問題
但係依家電車舊電池捱唔到七年嘛到時仲剩到一半行程已經偷笑
前面咪有人答咗你model S用咗七八年都仲有90%,又扮盲?
你駁嘴都睇下駁緊乜鬼野

講到天災打仗點樣唔極端呀

我講緊唔係吹奏電車,而係呢啲情景下乜車都係殊途同歸
你話係就係啦
極端情況咪就係油方便過電囉

學上邊巴打話, 塔利班都係用發電機係山區生存左咁多年,
想問電動車點樣係極端情況方便過油車??? 凍又唔得, 熱又唔得, 定帶住個充電站4圍去?
但hybrid 都要保養舊電,有時諗諗下,不如買mazda,total cost of ownership 可能仲抵屌
本身美國唔畀 direct sales 就係因為怕車廠壟斷,要through dealership,但車廠就要dealer 硬食唔popular 嘅 model,而dealer 就要加 add on 同玩數字遊戲呃𨳊人。

當個人就架電車,咁就無問題
Toyota hybrid minivan sienna 聽講一車難求
要加10k usd
好難直接比較

Led用上黎冇分別,冇野要習慣同改變

同時生命周期短,單價差過千倍

要比就比由馬車轉汽車
Day one 上台已經係
toyota dealer都比美國人屌唔跟MSRP
望下而家 tacoma,cls
勁撚癲MARK UP 成2皮
如果你個生活環境同塔利班一樣,咁你咪成立囉

我一直都冇講方便過,我係話一樣係跪低,學下中文先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞