紐約時報:美國計劃放緩電動車轉型步伐 放寬「尾氣排放法規」!

382 回覆
44 Like 4 Dislike
以鉛電因為例

回收75%
即係講緊啲鉛板要100%回收
你先Meet到相關法規

但淨返幾%就好撚難
係講緊啲電池液都要處理分離埋

鋰電池反而係外殼要求比較高,唔可以用膠,通常都係鋼殼,呢部分佔唔少比例
如果每一舊電都就咁掉,咁先出奇
個殼到鋰片都值錢,唔係薯片包裝啲膠同鋁咁廉價
T廠網頁support page自稱100% recycle
而家好明顯唔係
https://www.cnbc.com/2023/10/03/as-ev-sales-surge-and-cars-get-heavier-parking-garages-have-to-change.html

你講完我又好奇去搵下, 我估你係講緊呢單?

" it said the reason behind the weight increase was “due to electric and hybrid batteries and the size of cars increasing.” "

一句野又3個condition, 俾你簡化成只有ev造成
所以我要問係咪成品定已經拆完
係咪好大量

正常好難100% Recycle,多數都係做埋人地嗰份嚟幫補先會有100%
Alliance for Automotive Innovation
真係名嚟

我唔知佢邊忽創新
口號就鳩叫下Auto driving同咩5G乜乜

但實際擺錢做嘅係請說客,呢樣唔改得,另一個收購又反對,完全只係維護傳統利益

連登仔笑大風雪叉唔到電車,究竟知唔知咩叫大風雪?
早排 Calgary -5X度,痾尿都變冰柱,啲油泵如果凍到咁又入到油?
氫有好多用法唔止fuel cell 嘅

本田之前都整咗個燒氫嘅engine 出嚟唔行電
燒氫效率同fuel cell比差唔多腰斬咁滯,依家架fuel cell mirai 氣缸已經食咗好多儲物空間搞到非常唔見洗
可能啲柒頭覺得負20已經好凍
成舊未拆一堆入櫃運
咁叉唔叉到電
極端天氣就留喺屋企啦,仲揸部車出去托柒咩
極端天氣就唔會有急事要出去?
咁個heat pump要用幾多電先暖到舊電
首先極端天氣周街走本身就係對自己,對社會同對救援人員都係極不負責任,10號風球+黑雨你咪試下同人講你有咩急事囉

再者你習慣返屋企倒晒缸油佢出面口先再入過?
電話臨瞓前放到0起身出門前再差過?

你油缸入面有油,相對電池入面有電,果日差唔到電唔等於你用唔到,呢部唔係電飯煲,唔使插住電制用
https://www.speakev.com/threads/non-heat-pump-car-vs-heat-pump-power-usage-comparison.165506/

呢D資料好易搵, 唔好成個傻仔咁

一次過比較晒有heat pump同冇heat pump range loss

你擔心下大風雪下用幾多電/油去暖個車廂令你個人唔凍死先啦
我夠唔會喺極端天氣出街啦,但如果真係要出去無車用咁點?

我當你一早叉滿咗,但因為凍得濟架車跪低?唔通等到好天先揸?

我一早入滿油換埋呔都叫起碼有咩事都行得都,但ev 就要求神拜佛望佢唔好跪。

個分別係,你做足準備下,油車都叫行得郁(當然某啲牌子另計),但 ev 係變做一大堆死車,仲要係叫新車嚟,
又唔講部車係唔係好似F117同B2咁泊24小時暖氣車庫
睇過啲片。中國春節返鄉遇大雪,大塞車兼冇位充電,啲電動車喺等候期間都冇電,連鎖反應咁塞。有個肥嘅男司機崩潰痛哭
啲火車頭咪仲臭
Elon musk仲撐侵
侵反電車
有heat pump嘅車冇事,跪低嘅係冇裝heat pump嘅車,呢個係調教問題,係產品週期早段未及考慮嘅問題

正如油車早期成日過熱而跪低,後來透過各種裝置去解決

你可以argue 呢一刻唔係每一個型號ev都可喺天寒地凍下行駛,但唔係ev呢個form唔可行。 都係果句,挪威一樣天寒地凍但又冇問題? 當然極端天氣下乜都有可能跪低包括條路本身,咁就冇必要討論
中國嘅野就無謂認真,佢地有千百種方法自爆,加上呢啲每年一度動物大遷徙係佢地獨有生態,唔明點解要杞人憂天,年年春運都有唔同方法塞死架啦
笑鳩EV喺外國冬天行唔到,但又唔睇油車撻車電池electrolyte一樣會出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞