紐約時報:美國計劃放緩電動車轉型步伐 放寬「尾氣排放法規」!

382 回覆
44 Like 4 Dislike
唔夠人競爭立法迫人用最靚仔
BBA都未出聲
連登油車權威蟑男都起純電車廠

精神失常?條友自己講起極端環境電車>油車先
原來最終用家 消費者唔可以出聲

馬斯克爸爸明明最支持自由資本主義

阿根廷「川普」發言震撼達沃斯論壇 馬斯克:很好地解釋了國家繁榮與否的原因
https://lih.kg/3624867
講左好多次油車做到零排放咪得
那有逼 你老母
之前睇過有單好似係英國既新聞
如果全部人改用電車,有部分現有停車場唔加固的話,有機會冧
100%零排發電
查下人地個定義係咩
唔好小學生捉字眼覺得自己好醒
周街屙屎同集中排泄係廁所兩回事黎
Toyota 個舊電好平架渣
你去外國行下,啲的士大部份都係 Prius/hybrid Camry, 人地個啲行四十萬先換一換車尾一拆就得

仲要 hybrid 唔使換迫力皮,波箱又襟玩,歐洲佬搞唔掂先出純電呢招渣

利申:有 hybrid 有柴油 有電車
留意到係香港人先會講到部車行100,000km 就要劏
英國d 車行幾萬miles (折合大概100,000km) 係好common 而且仲賣到好價
唔同揸法嘅,香港細,兜一個圈都係100公里多啲(我試過) 又冇公路,行10萬公里都係喺city入面郁下停下,點同人地一上公路就直踩兩個鐘行百幾公里
10萬就要劏?啲車閒閒地都揸200k miles 以上

係咪香港多stop and go 先無咁襟玩呀?定係香港人唔識保養
重有班信徒既
冇美國中部人需要既range、充電速度、同可靠性。
香港人貪新厭舊
上面已經有個渣左唔知幾多tesla既人
唔關事,本身就唔受歡迎,北美天氣唔係好適合揸電動車,係政府硬推,好多人先焗住揸
其實喺外國好多人揸都架車過 warranty 就賣,但絕對唔會劏。

15萬km 其實仲好好,做下fluid flush,執下個brake,睇下個 transmission 就可以再戰多 10 萬km
咁等技術成熟可以量產先講
唔應該都未成事就講話要禁油車
中部地方啲路無咁平,油站都無咁密,而且主要揸pick up 同suv,而電車喺呢兩款車仲未好competitive
Exactly
無啦啦ban hybrid 同油車,phase out 左一咋仲行得走得既車,咪仲唔環保
明明馬斯克爸爸都係支持自由資本主義既喎

阿根廷「川普」發言震撼達沃斯論壇 馬斯克:很好地解釋了國家繁榮與否的原因
https://lih.kg/3624867
我公司接左T廠一批shipment
由美國運批舊電去非洲啲空既舊銅礦鐵礦埋返入去。

眼不見為環保
香港垃圾徵費咁撚樣
中美電車銷量年年倍升但就成日有新聞話電車無需求 究竟點寫出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞