紐約時報:美國計劃放緩電動車轉型步伐 放寬「尾氣排放法規」!

382 回覆
44 Like 4 Dislike
挑,吹撚到電車點勁,又話要唔再俾油車出牌,最尾咪又要翻轉頭
Bmw target 班人不嬲都唔係你呢d 柒頭
你咪買返d 爛鬼三缸千鬆cc 既車仔
都on 撚9
折舊仲要高過油車好多
舊電5年已經收收地皮
10年肯定成為垃圾

油車保養得好揸10年輕輕鬆鬆
二手仲有價有市
繼續活係幻想中
美國呢次真係要比中國車企收皮
純粹為左班垃圾低端工人有工做
日本車閒閒地揸廿年,30萬 km 都仲 run 得正正常常。

前題係做好平時嘅maintenance,ev 揸到10 年或者15 萬km 就要換大電,仲要貴
大陸蔚來電動車有得換電
你係咪計漏舊電既損耗同成個換要1/3 既車價?
買byd 20萬做腳車uber 抵好多
14km/L 係城市行邊會實現到
我揸過咁多車講親7L/100km 最後都一定係9L, 只有 hybrid 做到 6L

我自己都用電車加油車
油車 100KM 我要入$18澳元
出去 supercharger 100km 先 $8澳元

仲要你美國油平先係咁
半 全固態已經起緊廠量產
https://youtu.be/d93Gt34zImM?si=qv9ajC_vyBN9mAno
到時15分鐘充滿
一舊LFP電可以recharge 4500次先到80%
4500*300公里=1350000公里
咁多廠肯保10年嘅會死錯人咩
我朋友部 Model S 已經行左 75萬公里,只係少左 10%

好多未來人
你內燃機行十萬公里都有衰退啦
積碳 燒機油 縮缸
個波箱又有野要整
咁呢個post講緊美國嘛
當你9L都係同電車叉public差唔多
同埋係supercharger先平
其他provider貴到癲
好多人根本未用過電動車 上網睇完當真
屌佢老味講起就嬲
歐盟整啲柴油條例跟本上就係明荀啲車廠
個啲 nox sensor ox sensor DPF 到咁上下就要換,仆街講緊下下過千美金一粒,完全係痴撚線
日本電動車普及率低 電動車在日本成異類
https://lih.kg/zKuxjfX
#918 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

佢地好多科學根據架
啱嘅
London 啲巴士大部分唔係電動就 hybrid 真係靜好多亦少好多 roadside emissions

但再發展落去必然要個電池技術再進步咗先
否則你差電又耐,舊電嘅壽命又有限,揼咗舊電對個環境仲毒害
科技會進步架
寧德出左獨家凝聚態電池
港豬不願面對
https://zh.cn.nikkei.com/columnviewpoint/column/53921-2023-11-13-08-49-20.html
唔係想吹奏共共 事實上全固態電池專利最多既係Toyota
佢地梗係唔想人地進步啦
鋰電本身本身好高回收價值
唔會就咁揼

但即使係就咁揼其實唔會有幾污染環境
咪撚撈亂開採污染

事後處理環境污染勁係鉛酸電池,汽油車超大量使用嗰舊
前排大塞車 d車無晒電要搵人拖走
唔同油車可以拎罐油去救
到你進步到可以用手提電池救到死車先再講啦
F 150削減產能所以售馨,但係冇需求,前言不對後語

電車銷量仲係上升緊,只係增長速度放緩而唔係需求放緩

主要係而家高息環境,價錢較貴嘅電車更難賣,相對地車廠高估左需求增長造成存貨過多,食屎嘅係班dealer

而家d記者真係易做,一頭一尾執起就要鳩寫,中間全部自己腦補,基本資料收集都唔使做
TOYOTA係有說客說美國推遲用電池

但佢先唔會係反對嗰個
投資成本收唔返無後繼佢會大擠啲。

但啲柒頭就覺得TOYOTA想停響Hybrid
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞