紐約時報:美國計劃放緩電動車轉型步伐 放寬「尾氣排放法規」!

382 回覆
44 Like 4 Dislike
係,hybrid唔三唔四,一係全油,一係全電

Hybrid所謂慳左油錢,出門價高左果舊錢都未必cover到,唔好計以後維修
rav4 而家都仲要食炒。

諗緊我試唔試 costco autoprogram 睇下有無得 msrp。
你覺得無聲係好處我覺得車有聲先有好處, 你無聲對D行人黎講係好危險。行人大部份都無牌, 如果有嫁車係隔離係無聲佢地係有機會留意唔到對佢黎講無責任留意(總知佢地覺得係咁), 而且以佢地嘅認知, 嫁車如果好大聲一定會覺得有危險, 所以會睇定D 先行出黎, 我相信無人會想比人車死。我就試過好多次停燈位行人綠公仔都無人夠膽行出黎, 一定等我停定先會行, 有次有個想亂過馬路都自己縮撚返入去, 所以我支持響喉
你香港燒煤發電唔撚臭咩? 米ON9啦, 用電其實仲撚唔環保啊, 升壓降壓傳電全部都有loss , 全部唔撚洗計????
其實係
但而家d 濕鳩政策係想ban 純油車,咁惟有買hybrid 叫做有少少future proof 咁
如果無左呢d 濕鳩政策就一定係出純油車好過
d 電撚真係唔會理ga
總之電車就係未來 (但有好多問題都未見到解決方案)
油車就係落後
人地要幫阿爺推產業, 你諗下邊個油車會買大陸製? 有人買都要佢地識做先得, 佢地連油電單車都做唔到
你架車個引擎效率有幾多?你隻黃金右腳可以keep到個引擎幾多時間係最有效率嘅轉速range?油撚日J夜J嘅引擎聲同車身震動嘅能量係邊度黎?

香港發電量有幾多%係燒煤產生?升壓降壓耗損有幾多?
你要計電力輸送耗損又有冇計油罐車用幾多能量由青衣運油去全港油站?

冇數據一味鳩嗡
大家咁話啦, 你都係無數據就話電環保姐
其實hybrid 換電同ev 無得比,而且雙田嘅hybrid 電warranty 都耐。

但own 一架車都要睇好多野,如果係long term reliability,日本油車係無死錯人
其實一早就係咁
講緊係七八十年代已經係咁

得返幾%人同耕田有關,大量機械化下用好少人已經耕到好多土地
但已經夠令美國成為農業大國

連中共領導人都深知,你睇下王滬寧常委三十年前本書已經係咁寫。
《美国反对美国》
https://liushooter.github.io/UsaVsUsa/
Put咗tesla係咪等收錢?
好多電車舊電係同車底一齊,跟本冇得換車,比錢都搞唔掂。
知唔知電車比油車重好多,一架電車等於架半油車,隻船梗係裝少啲啦。如果用車重計價又唔同。
成個歐洲2035俾俄佬揸爆春袋
硬係要搵極端case黎講
問下油車撚 你架車冇換油 換水仲行到幾耐 on99
hybrid 比空間車商求其加啲野當自己hybrid
香港綠能落後關電車閪事咩
集中排污同周圍噴廢氣都睇唔到分別?
日本車嘅hybrid 電同ev 電無得比,真係要換都無ev 咁貴。

問題係而家hybrid 嘅價錢同油車嘅性價比,例如corolla hybrid 係性價比高嘅車。
又吹水 你搵部冇得換既睇過
唔夠人競爭就唔夠人競爭啦
好肉酸 BBA都未出聲
Chrysler,GM 呢啲就算,本身造車都係差。

但韓仔電車都開始無之前咁高 sales,到無incentives 就見真章。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞