紐約時報:美國計劃放緩電動車轉型步伐 放寬「尾氣排放法規」!

382 回覆
44 Like 4 Dislike
電動車no way
乜撚柒邏輯?我想請問吓你?
你考尾二 我屌你 即係我當考第尾嗰個冇到?
屌你老味個腦生屎忽?
電動車喺個司機位播啲模擬嘅引擊聲咪得 咪撚嘈鳩住晒其他人
引擎係工藝品藝術品嚟㗎,播聲咁反智
Hertz 租車公司,美國市場放棄出租電動輪椅
老美D油平.............電車真係吸引力不大

一有寒流又攪唔掂
ROADTRIP又要搵地方差電駁腳
Hybrid又嬴?
講咗好多次
拜燈後知後覺
bmw明明可以整到引擊靜啲
都要浪費能源 特登放大個引擊聲嘈鳩住晒
就係為咗討好你呢種司機
呢啲就真係反智 我呸
弊燈走錯四年都有得轉彎,膠拿大瞓身電動車,立法 2023 年唔賣得新 ICE 車
繼5G之後,電車係另一個大scam
美國人寧願買增程式電動車 都不買纯電動
除非你只係在屋企深夜充電 不用收費充電站(收費貴過入油)
收費典樣貴過入油法?
之前車台班電撚仲笑9 豐田,根本而家嘅技術下,無incentive 下電車唔competitive.

hybrid 反而越嚟越 popular
美國electrify America 48cent/kwh
油=3.309/Gal(US)=87.4cent/L

油車正常14km/L
電車就大概5.5km/kwh
每公里成本油車=6.24cent
電車=8.72cent
電車要平唯一方法就係叉屋企/揸Tesla
當然電車少啲嘢整 保養平 但upfront 真係貴
假如屋企冇得叉嘅話都係買返油車平
所以少咗好多人轉揸電車
電車優勢只係靠各地政府假環保補貼下既產物
如果失去所有補貼,靠自身產品根本冇優勢

遲早比時代拋棄
呢個係因為香港多巴士大貨車
電車做到£15000歐樓下嘅就好有競爭力
始終靜 加速快
同價位嘅油車
做腳車買餸係ok,但做得腳車就唔駛太貴太 fancy,30k USD 左右就差唔多,再貴嘅唔係無市場,但係貴啲你就想部車perform 到多啲 function,例如個 range 要長啲,叉得快啲,又可以喺極凍天氣下行駛。

最起碼要做到油車嘅功能。
私家車廢氣排放本身好低
落得地都行緊最高emission standard
commercial vehicles先係源頭
唔好咁易被某部門誤導 盲目換電車
一遇到天災打仗
EV收皮啦
電車冇政府補貼同減稅下做到15000歐 再講
私家車咁多,樓又密到唔通風,排放幾低都冇用啦
係加拿大周街都係pickup同埋semi都冇香港咁勁廢氣味

你話Commercial vehicles係源頭,byd 電巴同tesla semi咪又係俾連登廢老屌到仆街
commerical 要用diesel 或者個 engine 要更大output 先令到emission 高。

但無計,因為真係唔夠力。
補貼同減稅就一定有㗎喇
始終唔敢得罪啲環保撚
VW架ID2都睇緊€20000樓下
仲有堆大陸EV可以再cheap啲
€15000真係不遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞