紐約時報:美國計劃放緩電動車轉型步伐 放寬「尾氣排放法規」!

382 回覆
44 Like 4 Dislike
挪威除咗沿海幾個大城市都係山區黎,田都耕唔到鬼都無隻,使乜續航力
油車電池真係tart唔著車只要jump start到就即刻走得。
EV死左點即刻救到?
咁即係 ev 未去到最成熟囉

等到成熟嗰陣先買都未遲,我第時都有機會買一部ev 做腳車(因為我住嗰到唔落雪)一部油/hybrid for 遠行。

但到meet 到我覺得合理嘅水平先買都未遲,無理由而家做白老鼠。
過江龍就得,或者jump start 連外置電。

你講嘅係會發生,但而家係成堆ev 死喺叉電站,即係證明ev 仲有limitation,而呢個barrier 係要解決先可以 reach 到更加多買家
24小時暖氣叉電站
F117同B2級既保養
所以個目標都係2035先禁售新車,而家計起都有仲有11年,已經換左大約兩代車

你喺現階段唔買係個人選擇,但冇必要誇大一d不必要嘅恐懼,我一直回覆都係針對呢一點

至於立唔立法呢啲問題,你住北美自然明白,立法好多時係分贓問題,同件產品可以冇太大關係
我無誇大,我一路都係講現時嘅問題,又真係一堆 ev 喺北美跪低喎,呢樣野真係每年都發生緊。

而且我亦無話 ev 唔會進步,咁而家真係有 limitation呀嘛,到日後解決咗先買都未遲
電撚︰你唔買又點會有人改善?
正常人︰你唔改善好我點解要買?
其實屋企有得叉電嘅車主係前排北美寒流完全冇問題
2035之後出舊屎你地都要硬食
點解要改?屌你老母
佢地個世界係一定要有個站,唔明白日日喺屋企叉滿電400公里任揸係咩回事

同埋科技既野去到樽頸就係樽頸
你唔會因為有條deadline 係度就突然間可以爆炸性咁發展科技樹
再者今日去到2035 年只有11 年,中間要做既係研發,降低成本,同埋量產
條timeline 根本唔撚make sense,係d 電撚先覺得可行
個市場係open架,你班舊想出舊屎啫,韓仔同支那衝衝衝你咪等俾人搶市佔

Bba都宣布左目標係all electric ,日產都係先行者,波子,林寶同RR都押左落去,係雙田先咁死牛一面頸。 呢啲世代交替之間係最容易大執位
11年前手機係講緊iPhone 5同Galaxy S3 ,Tesla成立咗冇耐

同今日比完全兩個世界
你回望下11年前即係2013年係咩世界先,11年喺電器界黎講係好長時間,但如果你只將目光放喺油車又冇錯喎,十幾年黎都冇乜長進過,真正到左樽頸

更加唔好講預左佢2035會再縮多幾年
睇過一個分析話城市入面EV既增長會被有排屋、獨立屋既中產數目限制,住公寓既人面臨屋企無位充而出面電站又少既問題,而且road trip既里程焦慮亦係令人唔想買既原因
政策配合嘅啫,好似我呢度規定新樓一定要ev ready,更新到一定程度就開始人人有電叉

Road trip會煩d,呢個可能永遠都解決唔到
係屋企起返個24小時燒蒸餾油保暖既車庫
其實就算住排屋都唔一定有位叉電
以英國為例,一個household 基本有兩架車,而terraced house 本身未必有自己既車位,只係泊係屋外off road 位置
而off road 同屋之間係行人路黎,都未必拉到條電線去叉部車
家用叉電最易就係 wall mount,普遍美國係做到,但唔知英國點,好似都多車泊喺街
咁咪等到2035 先買囉

有朋友住呢d,根本無可能叉到部電車
除非council redevelop 過。

喺地底鋪線,再整個咪錶咁嘅物體然後畀人拉線去叉。
係,呢個基建問題咪就係電撚唔肯面對既問題之一
明明而家入油可以簡單解決,係都要搞咁多野既
最搞笑係大部分電撚唔係d 咩既得利益者,但都要為呢個on9 policy 抬轎
咁你咪2035先買,有人迫害你咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞